HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu un număr estimat de 42,3 milioane de victime până în prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Transmiterea este continuă în toate ţările din lume. Se estimează că 39,9 milioane de persoane trăiau cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă sindromul imunodeficienţei umane dobândite (SIDA), o boală infecţioasă si transmisibilă, la sfârşitul anului 2023, dintre care 65% în regiunea africană a OMS. Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Georgia, Statele Unite, a dezvoltat molecule mici şi puternice, capabile să ţintească tulpinile latente de HIV, folosind gene de anticorpi dezvoltaţi din ADN-ul de lamă.
În 2023, se estima că aproape 630. 000 de persoane vor muri din cauze legate de HIV şi că 1,3 milioane de persoane vor contracta HIV, potrivit OMS.
În prezent nu există tratament care să vindece infecţia cu HIV, cu toate acestea, prin acces la prevenire, diagnostic, tratament şi îngrijire eficace, inclusiv pentru infecţiile oportuniste, infecţia cu HIV a devenit una cronică mai uşor de gestionat, permiţând persoanelor care trăiesc cu HIV să ducă o viaţă lungă şi sănătoasă.
Noua cercetare utilizează nanocorpi derivaţi de la animalele lama pentru a neutraliza pe scară largă numeroase tulpini de HIV-1, cea mai comună formă a virusului.
„Acest virus a dezvoltat o modalitate de a scăpa de sistemul imunitar uman. Anticorpii convenţionali sunt voluminoşi, astfel încât este dificil pentru ei să găsească şi să atace suprafaţa virusului”, explică profesorul de biologie Jianliang Xu, care a condus studiul.
„Aceşti noi anticorpi pot face acest lucru într-un mod mai uşor”, spun el într-un comunicat al universităţii.
Oamenii de ştiinţă în căutarea unui tratament eficient şi a prevenirii HIV lucrează cu animale din familia camelidelor - cum ar fi lama - de aproximativ 15 ani. Acest lucru se datorează faptului că forma şi caracteristicile anticorpilor acestor animale îi fac mai agili şi mai eficienţi în identificarea şi neutralizarea particulelor străine, precum virusul HIV.
Această nouă cercetare prezintă o metodă aplicabilă pe scară largă pentru îmbunătăţirea performanţei nanocorpilor.
Nanocorpii sunt fragmente de anticorpi proiectaţi genetic care au aproximativ o zecime din dimensiunea unui anticorp convenţional. Acestea sunt derivate din anticorpi flexibili, în formă de Y, numai cu lanţ greu - compuşi din două lanţuri grele - care sunt mai eficienţi în combaterea anumitor virusuri decât anticorpii convenţionali cu lanţuri uşoare.
Pentru studiu, cercetătorii au imunizat animale lama cu o proteină special concepută care duce la producerea de nanocorpi neutralizanţi.
Echipa a identificat apoi nanocorpi care pot viza locurile vulnerabile ale virusului. Atunci când echipa a proiectat nanocorpii într-un format tandem-triplu - prin repetarea unor lungimi scurte de ADN - nanocorpii rezultaţi au demonstrat o eficacitate remarcabilă, neutralizând 96% dintr-un panel divers de tulpini HIV-1.
O analiză suplimentară a scos la iveală faptul că aceşti nanocorpi imită recunoaşterea receptorului CD4 - un actor-cheie în infecţia cu HIV. Pentru a le spori potenţa, nanocorpii au fost fuzionaţi cu un anticorp cu arie largă de neutralizare (bNAb), rezultând un nou anticorp cu capacităţi de neutralizare fără precedent.
„În loc să dezvoltăm un cocktail de anticorpi, acum putem produce o singură moleculă care poate neutraliza HIV”, a declarat Xu.
„Lucrăm cu un nanocorp cu arie largă de neutralizare, care poate neutraliza peste 90% din tulpinile de HIV în circulaţie, iar atunci când îl combinăm cu un alt bNAb care neutralizează, de asemenea, aproximativ 90%, împreună, pot neutraliza aproape 100%”, a precizat cercetătorul, care s-a declarat „încântat" de perspectivele recentei cercetări inovatoare.
„Aceşti nanocorpi sunt cei mai buni şi mai puternici anticorpi neutralizanţi de până acum, ceea ce cred că este foarte promiţător pentru viitorul terapiei HIV şi al cercetării anticorpilor”, a indicat Chan. „Sper că într-o zi aceşti nanocorpi vor fi aprobaţi pentru tratamentul HIV”, a precizat el.
Potrivit acestuia, eforturile viitoare vor explora posibilitatea de a combina nanocorpii lama cu alţi bNAbs existenţi pentru a determina dacă unele dintre aceste combinaţii pot obţine o neutralizare de 100% şi noi opţiuni de tratament în lupta împotriva HIV.
Noul studiu a fost publicat recent în revista Advanced Science.
Potrivit estimărilor OMS, până în 2025, 95% dintre persoanele care trăiesc cu HIV ar trebui să aibă un diagnostic, 95% dintre acestea ar trebui să urmeze un tratament antiretroviral care să le salveze viaţa, iar 95% dintre persoanele care trăiesc cu HIV aflate sub tratament ar trebui să obţină o încărcătură virală suprimată, în beneficiul sănătăţii persoanei şi pentru reducerea transmiterii ulterioare a HIV.
Recent, la cea de-a 25-a conferinţă internaţională privind SIDA, a fost prezentată o terapie injectabilă, administrată de două ori pe an, care oferă o protecţie de 100% împotriva HIV.