Cercetătorii germani au dezvoltat tehnici inovative pentru a restaura fertilitatea pacientelor cu cancer şi au făcut astfel un pas important înspre dezvoltarea ovarelor artificiale.
Echipa interdisciplinară de cercetători de la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) şi de la Universitätsklinikum Erlangen şi-a publicat rezultatele în ”Scientific Reports”, revista publicată de Springer Nature.
Un ovar artificial ar ajuta femeile să rămână însărcinate, chiar dacă suferă de cancer şi medicamentaţia folosită în timpul chimioterapiei poate avea efecte negative asupra fertilităţii. Comunitatea ştiinţifică a investigat cel mai bun mod de a reconstrui ovarele în laboratoare şi ce materiale să folosească pentru reconstituirea acestora.
În studiul lor, oamenii de ştiinţă au folosit o metodă numită electrorotire, folosită în ştiinţa materialelor. Această tehnică este bazată pe aplicarea unui potenţial electric înalt între doi electrozi cu polaritate opusă. Această înaltă tensiune poate depăşi tensiunea de suprafaţă a unei soluţii polimerice şi astfel să permită soluţiei să se vaporizeze complet şi să formeze o structură fibroasă.
”Electrorotirea este foarte versatilă, putând să folosim o varietate largă de polimeri naturali şi sintetici. În studiul nostru, am folosit materialul biodegradabil poliepsilon caprolactonă şi o combinaţie a acestui material cu gelatină pentru prima dată şi am creat o schelă de fibre foarte subţiri ce imită structura naturală şi forma cortexului ovarian”, a explicat dr. Liliana Liverani, coordonatoarea proiectului ştiinţific, citată de sciencedialy.com.
Cercetătorii au folosit această schelă în testele in vitro ca un substrat pentru adeziunea foliculilor de la ovarele unor porci şi au evaluat viabilitatea foliculilor şi ovocitelor după 10 zile de cultivare pe schele. Rezultatele testelor au arătat un număr ridicat de foliculi viabili ce şi-au păstrat forma caracteristică.
Acesta este un pas important către un ovar artificial ideal ce imită organul natural în termenii condiţiilor înconjurătoare pentru creşterea şi maturitatea foliculilor. Aceste rezultate sunt foarte promiţătoare, dar sunt necesare cercetări ulterioare înainte ca dezvoltarea viitoare către aplicaţii clinice să fie posibilă, susţin cercetătorii.
Până acum, femeile şi fetele diagnosticate cu cancer şi-au putut conserva şansele de a rămâne însărcinate prin înlăturarea ţesutului ovarian, îngheţarea lui şi reimplantare după revenirea din boală.
Chiar dacă această metodă este considerată sigură, anumite tipuri de cancer pot penetra ţesutul ovarian şi cancerul poate fi reintrodus atunci când ţesutul este reimplantat. Ţinta noii metode este de a înlocui complet ţesutul bolnav cu un ovar artificial, restaurând fertilitatea pacienteleor, astfel îmbunătăţindu-le calitatea vieţii.
În toată lumea, cazurile de cancer sunt în creştere, conform 2014 World Cancer Report al Health Organisation şi raportului ”Cancer in Germany” publicat de Robert Koch Institute (RKI).
În jur de 2000 de copii din Germania sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare ani, ceea ce impune provocări majore în ceea ce priveşte efectele pe termen lung din urma tratamentului.
Ambele rapoarte menţionează o îmbunătăţire continuă a tratamentelor ce le permit pacienţiilor să trăiască mai mult cu boala sau după ce s-au recuperat. Rata de supravieţuire de cinci ani pentru copiii şi tinerii cu cancer este acum în jur de 80%. Acesta este motivul pentru care cercetătorii se straduiesc să îmbunătăţescă calitatea vieţii pacienţilor căutând soluţii în toate domeniile ştinţei.