Cercetătorii de la Universitatea din Dundee au descoperit o enzimă care ar putea fi cheia pentru prevenirea infecţiilor cu streptococul de tip A, ce cauzează peste 500.000 de decese în întreaga lume în fiecare an. Enzima funcţionează printr-un mecanism de acţiune care poate fi găsit şi la alte specii de streptococ, crescând impactul şi relevanţa acestei constatări.
Streptococul din grupa A poate duce la boli precum streptofilie, scarlatină, sepsis şi sindrom de şoc toxic, precum şi pe termen lung la apariţia mai multe boli autoimune, cu rate mari de mortalitate.
În colaborare cu colegii de la Universitatea din Edinburgh şi Academia Rusă de Ştiinţe, cercetătorii au descoperit o enzimă care este necesară pentru a produce un carbohidrat pe suprafaţa bacteriei streptococice ce îi permite acesteia să infecteze oameni şi animale.
Cercetările au identificat noi oportunităţi de a inhiba această enzimă şi, în cele din urmă, de a combate infecţiile cu Streptococcus din grupa A.
"Streptofilia este cea mai frecventă infecţie cu Streptococul A şi poate fi combătută adesea de sistemul imunitar al organismului. Aceeaşi bacterie provoacă însă şi o multitudine de boli grave şi potenţial fatale, cum ar fi sepsisul şi sindromul de şoc toxic. Ştiam că învelişul de carbohidraţi este o componentă esenţială a acestui tip de bacterii, dar în mod surprinzător, am constatat şi că această enzimă îndeplineşte aceeaşi funcţie în multe alte tipuri de streptococi ce includ streptococi din grupul B, care pot provoca infecţii severe la nou-născuţi, şi streptococi din grupurile C şi G care provoacă o boală similară cu cea a grupului A, inclusiv bacteriemia şi endocardita, la oameni şi animale ", a afirmat coordonatorul studiului, dr.Helge Dorfmueller, citat de sciencedaily.com.
Enzima descoperită, numită α-D-GlcNAc-β-1,4-L-rhamnosiltransferază, nu este prezentă la om sau animale, oferind, prin urmare, o oportunitate nouă pentru programele de dezvoltare a medicamentelor.
Rezistenţa antimicrobiană este o problemă globală, iar antibioticele existente nu funcţionează în aproximativ 20% din cazurile de infecţii cu streptococii din grupul A.
Scopul pe termen lung al echipei Dundee este de a ajuta dezvoltarea unei noi clase de medicamente antimicrobiene care ar putea inhiba sau reduce în totalitate activitatea enzimei.