O femeie în vârstă de 57 de ani cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) a primit primul transplant dublu de plămâni complet robotizat din lume, a anunţat vineri spitalul american NYU Langone, din New York City.
Intervenţia chirurgicală revoluţionară a fost efectuată în octombrie, la Spitalul NYU Langone, de către medicul specialist dr. Stephanie Chang, directorul chirurgical al programului de transplant pulmonar al Institutului de transplant NYU Langone. Cu doar o lună înainte, ea a efectuat un transplant pulmonar unic complet robotizat - primul din Statele Unite.
Medicii au folosit un robot da Vinci Xi pentru a efectua transplanturile minim invazive, cu ajutorul căruia fac mici incizii între coaste, apoi folosesc robotul pentru a îndepărta şi înlocui plămânii deterioraţi.
„Această ultimă inovaţie este un moment decisiv în chirurgia transplantului pulmonar la nivel mondial şi doar începutul unei noi ere în îngrijirea pacienţilor”, a declarat dr. Ralph Mosca, preşedintele secţiei de chirurgie cardiotoracică de la facultatea de medicină a Universităţii din New York (NYU).
Dublul transplant revoluţionar a fost efectuat pe 22 octombrie, la patru zile după ce pacienta a fost pusă pe lista de transplanturi după mai multe luni de evaluări atente.
O americancă, Cheryl Mehrkar, a primit primul transplant dublu de plămâni, complet robotizat din lume, fotografiată aici împreună cu dr. Stephanie H. Chang, director chirurgical al Programului de transplant pulmonar al Institutului de transplant NYU Langone, care a condus procedura minim invazivă. Credit: Echipa NYU Langone, 21 noiembrie 2024
„Pentru o lungă perioadă de timp, mi s-a spus că nu eram suficient de bolnavă pentru un transplant”, a precizat pacienta într-un comunicat al spitalului, publicat joi.
„Sunt atât de recunoscătoare donatorului şi familiei sale pentru că mi-au dat o nouă şansă la viaţă”, a adăugat femeia. „Şi sunt atât de recunoscătoare medicilor şi asistentelor de aici pentru că mi-au dat speranţă”.
Americanca, tehnician medical de urgenţă, voluntar la un departament de pompieri din statul New York, a moştenit un risc genetic pentru boli pulmonare. Avea 43 de ani când a fost diagnosticată cu BPOC în 2010. O infecţiecu Covid-19 în 2022 i-a agravat boala.
Până când sănătatea i s-a deteriorat, femeia a călătorit în lume ca maestru de scufundări şi, împreună cu soţul ei, a obţinut centura neagră la karate. Timp de mulţi ani, ei au deţinut un dojo, unde ea a predat arte marţiale.
Acum aşteaptă cu nerăbdare să fie din nou mai activă şi a lăudat echipa de transplant pentru că a făcut o prioritate din a-i îmbunătăţi calitatea vieţii.
„Este unul dintre cele mai mari privilegii să poţi ajuta pacienţii să revină la o calitate sănătoasă a vieţii”, a declarat dr. Chang care a efectuat operaţia în premieră.
„Prin utilizarea acestor sisteme robotice, ne propunem să reducem impactul pe care această intervenţie chirurgicală majoră îl are asupra pacienţilor, să le limităm durerea postoperatorie şi să le oferim cel mai bun rezultat posibil”, a mai precizat medicul chirurg.
În comunicatul lor, chirurgii prezintă şi o animaţie, care ilustrează cum a fost realizată această operaţie în premieră.
Chirurgii de la NYU Langone sunt lideri internaţionali în utilizarea tehnologiei robotice pentru a gestiona o gamă largă de afecţiuni medicale, efectuând peste 2.000 de intervenţii chirurgicale asistate de robot în fiecare an.
Spitalul a efectuat 76 de transplanturi de plămâni în 2023 şi a fost cel mai bine cotat centru american pentru supravieţuirea plămânilor după transplant şi pentru scoaterea pacienţilor de pe lista de aşteptare cel mai rapid, de către Registrul ştiinţific al beneficiarilor de transplant, un sistem naţional de urmărire a calităţii supravegheat de la Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din Statele Unite.
Foto Credit: NYU Langone, 21 noiembrie 2024