O sondă optică construită cu costuri reduse de cercetători din Canada poate ajuta la depistarea timpurie a melanomului

O sondă optică construită cu costuri reduse de cercetători din Canada poate ajuta la depistarea timpurie a melanomului

Cercetătorii de la British Columbia University, Canada, lucrează la un instrument care să ajute la detectarea timpurie a melanomului: o sondă laser simplă şi compactă, care poate distinge între aluniţele inofensive şi cele canceroase în câteva secunde.

Melanomul, cea mai mortală formă de cancer de piele, este diagnosticată la peste 130.000 de persoane la nivel global în fiecare an.

”În ceea ce priveşte cancerul de piele, există o zicală - dacă îl puteţi vedea, puteţi să îl opriţi - şi tocmai pentru acest lucru este proiectat noul dispozitiv”,a declarat cercetătorul Daniel Louie, care a construit dispozitivul ca parte a studiilor sale doctorale în ingineria biomedicală la British Columbia University.

”Ne-am propus să dezvoltăm această tehnologie folosind materiale ieftine, astfel încât dispozitivul final să fie uşor de fabricat şi folosit pe scară largă că instrument preliminar de screening pentru cancerul de piele”, a mai precizat autorul lucrării citat de sciencedaily.com.

Aparatul funcţionează pe principiul că undele luminoase se schimbă pe măsură ce trec prin obiecte. Cercetătorii au scanat cu un laser ţesutul pielii de la pacienţii voluntari şi au studiat schimbările care au avut loc la fasciculul de lumină şi au folosit ulterior un mod nou de a interpreta rezultatele.

Deoarece celulele canceroase sunt mai abundente, mai mari şi mai neregulate decât celulele normale, ele determină împrăştierea distinctă a undelor de lumină în timpul trecerii lor, susţin autorii cercetării.

Dispozitivele de imagistică folosite de acest dispozitiv pentru a ajuta la detectarea cancerului nu sunt noi, dar această sondă optică poate extrage măsurători fără a avea nevoie de lentile sau aparate de fotografiat scumpe şi poate oferi un rezultat mai uşor interpretat, precum cel al unui termometru.

Deşi componentele sondei costă doar câteva sute de dolari în total, cercetătorii nu se gândesc să o transforme într-un produs de consum, deoarece un instrument de screening pentru cancer trebuie administrat de către un profesionist.

viewscnt