O tehnică dezvoltată în SUA permite imprimarea 3D a pielii vii vascularizate

O tehnică dezvoltată în SUA permite imprimarea 3D a pielii vii vascularizate

Cercetătorii de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York şi Şcoala de Medicină da Universităţii Yale au dezvoltat o modalitate de a imprima 3D pielea vie cu tot cu vasele de sânge ce există în mod normal la nivelul acesteia.

Procesul este un important pas înainte către realizarea de grefe care seamănă mai mult cu pielea pe care corpurile umane o produc în mod natural.

"În momentul de faţă, orice produs clinic disponibil oferă o vindecare accelerată a rănilor, dar în cele din urmă, grefa cade, nu se integrează niciodată cu celulele gazdă", a declarat Pankaj Karande, profesor asociat de inginerie chimică şi biologică şi membru al Centrului pentru Biotehnologie şi Studii Interdisciplinare (CBIS), care a condus această cercetare la Rensselaer, citat de sciencedaily.com.

O piedică semnificativă pentru această integrare a fost absenţa unui sistem vascular funcţional în grefe de piele.

Anterior, cercetătorii reuşiseră să imprime 3D bucăţi de piele umană după ce au introdus două tipuri de celule umane vii în "bio-cerneluri” folosite în această tehnică.

În noul studiu, oamenii de ştiinţă au reuşit să reconstituie sistemul vascular din piele. Pentru aceasta, ei au adăugat în "bio-cerneli" celule endoteliale umane, care aliniază interiorul vaselor de sânge, şi celule pericite umane, care se înfăşoară în jurul celulelor endoteliale, alături de colagen animal şi alte celule structurale găsite de obicei într-o grefă de piele.

După doar câteva săptămâni, aceste celule au început să comunice între ele şi să formeze o structură vasculară relevantă din punct de vedere biologic.

Grefa de piele vascularizată printată 3D a fost apoi implantată pe şoarecii de laborator unde aceasta a început să comunice şi să se conecteze cu vasele proprii ale şoarecilor. Acest lucru a asigurat un transfer de sânge şi nutrienţi către grefă, care menţine grefa vie, se mai arată în concluziile cercetării.

Pentru a realiza această procedură la nivel clinic, cercetătorii trebuie să poată edita celulele donatoare folosind ceva precum tehnologia CRISPR, astfel încât vasele să poată fi integrate şi acceptate de corpul pacientului.

Noua tehnică este un pas înainte în rezolvarea problemelor pacienţilor cu arsuri care includ pierderea de terminaţii nervoase şi vasculare.

Totodată noile grefe vascularizate de piele îi aduc pe cercetători mai aproape de rezolvarea problemelor cu care se confruntă pacienţii cu diabet sau ulceraţii sub presiune.

Studiul a fost susţinut de o subvenţie de la Institutele Naţionale de Sănătate din SUA.

viewscnt