O echipă de cercetători francezi a dezvoltat o terapie cu suplimente cu aminoacizi care poate reface memoria spaţială a pacienţilor cu Alzheimer, cea mai răspândită formă de demenţă.
Un studiu prezentat săptămâna aceasta în publicaţia Cell Metabolism arată că cercetătorii de la Laboratoire des Maladies Neurodégénératives (CNRS/CEA/Université Paris-Saclay) şi de la Neurocentre Magendie (INSERM/Université de Bordeaux) au identificat o cale metabolică ce are un rol determinant în problemele de memorie asociate bolii Alzheimer.
Cercetătorii au plecat de la această descoperire şi au realizat un supliment alimentar cu un aminoacid specific ce a avut rezultate promiţătoare în testele realizate pe şoareci, restaurând memoria spaţială.
Creierul uman foloseşte o mare parte din energia disponibilă în organism. Pentru funcţionarea optimă a creierului este, însă, nevoie de o “cooperare” corespunzătoare între neuroni şi celulele înconjurătoare, în special cu astrocitele.
Fazele timpurii ale bolii Alzheimer sunt caracterizate de o reducere a metabolismului energetic, însă până acum nu era clar dacă acest deficit are un efect direct asupra declinului cognitiv asociat afecţiunii.
Noul studiu a identificat faptul că reducerea utilizării glucozei de către astrocite are ca efect scăderea producţiei de L-serină – un aminoacid produs în principal de aceste celule ale creierului.
La pacienţii cu Alzheimer, biosinteza L-serinei este alterată. L-serina este un precursor al D-serinei, ce stimulează receptorii NMDA, esenţiali pentru funcţionarea creierului şi a memoriei.
Atunci când produc mai puţină L-serină, astrocitele reduc activitatea acestor receptori, ceea ce alterează plasticitatea neuronală şi capacitatea de memorare asociată cu aceasta.
În testele realizate pe şoareci, cercetătorii francezi au reuşit să restaureze funcţiile memoriei prin furnizarea de L-serină suplimentară pacienţilor.
Potrivit cercetătorilor, noile descoperiri pot sta la baza realizării unor noi strategii terapeutice complementare terapiilor medicale pentru tratarea simptomelor timpurii ale bolii Alheimer – dar şi pentru alte afecţiuni în care apare un deficit metabolic, precum Parkinson.
Echipa de cercetare intenţionează să realizeze un studiu clinic cu pacienţi pentru a evalua eficienţa noului tratament la oameni.