Dr. Michael Meaney, neurolog la universitatea canadiană McGill, discută despre interacţiunile dintre gene şi mediu, într-un interviu exclusiv din Genomic Press. Profesor emerit la Universitatea McGill, călătoria ştiinţifică a lui Michael Meaney este o dovadă a puterii curiozităţii în ştiinţă. Fascinaţia sa pentru modul în care mediul ne modelează genele, funcţiile creierului şi sănătatea mintală a dus la descoperiri care au schimbat modul în care ne gândim la dezvoltarea umană.
Într-un interviu cuprinzător pentru Genomic Press, renumitul neurolog dr. Michael Meaney dezvăluie descoperiri-cheie despre relaţia complexă dintre gene şi mediu în modelarea sănătăţii creierului.
În calitate de profesor emerit James McGill şi fost director al programului de Neuroştiinţe translaţionale de la ASTAR Singapore, cercetările dr. Meaney au modificat fundamental cunoştinţele asupra modului în care experienţele din primii ani de viaţă influenţează expresia genetică şi dezvoltarea creierului.
„Întotdeauna am fost cu adevărat fascinat de căutarea originilor evolutive ale diferenţelor individuale în dezvoltarea şi funcţionarea creierului”, spune dr. Meaney, ale cărui lucrări i-au adus alegerea în Academia Americană de Arte şi Ştiinţe şi în Ordinul Canadei.
„Într-un sens mai larg şi inspirat de alţi cercetători (Hebb), am fost profund nemulţumit de distincţia conceptuală greşită dintre influenţele naturii şi nutriţiei”, spune acesta.
Călătoria de cercetare a Dr. Meaney a început cu o întrebare simplă: ce îi face pe indivizi diferiţi unii de alţii? Această curiozitate l-a condus la descoperiri revoluţionare în epigenetică - studiul modului în care factorii de mediu pot influenţa expresia genelor fără a modifica secvenţele ADN.
Activitatea sa la Universitatea canadian[ McGill şi, ulterior, în Singapore, în cadrul studiului cohortei de naştere GUSTO, a oferit informaţii esenţiale despre modul în care experienţele din primii ani de viaţă se integrează biologic, afectând rezultatele pe termen lung în materie de sănătate.
„Acceptăm cu prea multă uşurinţă naraţiuni şi tehnologii care atrag publicul larg, fac titluri şi atrag capital de risc, dar sunt mult prea simpliste pentru a surprinde cu adevărat realitatea complexă a sănătăţii creierului”, observă dr. Meaney, subliniind necesitatea unei înţelegeri nuanţate în cercetarea neuroştiinţelor.
Semnificaţia activităţii dr. Meaney se extinde dincolo de laborator. Cercetarea sa are implicaţii cheie pentru politica de sănătate publică, sugerând că programele de intervenţie timpurie ar putea avea efecte durabile asupra dezvoltării creierului şi a sănătăţii mintale.
Descoperirile sale ridică întrebări interesante cu privire la modul în care societatea ar putea sprijini mai bine dezvoltarea copilului: Cum putem transpune aceste cunoştinţe ştiinţifice în intervenţii practice? Ce rol joacă diferitele tipuri de experienţe timpurii în formarea rezilienţei?
Cu peste 650 de publicaţii la activ, munca dr. Meaney continuă să influenţeze modul în care gândim despre dezvoltarea umană.
Concentrarea sa actuală asupra aplicării unor noi abordări computaţionale la „date mari” deschide noi căi pentru înţelegerea interacţiunilor dintre gene şi mediu.
„Seturile mari de date de astăzi sunt un teren de joacă ideal pentru cei care doresc să documenteze interacţiunile dintre gene şi mediu în ceea ce priveşte sănătatea şi bunăstarea”, explică el.
Interviul inetgral, intitulat „Michael Meaney: Care este biologia care stă la baza interdependenţei gene x mediu care modelează sănătatea creierului?” este disponibil, gratuit online, din data de 31 decembrie, oferind cititorilor o oportunitate de neegalat de a explora gândurile şi experienţele uneia dintre cele mai influente minţi din domeniul neuroştiinţelor şi neurobiologiei tulburărilor cerebrale.
*Interviul cu dr. Michael Meaney face parte dintr-o serie mai amplă care evidenţiază oamenii din spatele celor mai influente idei ştiinţifice de astăzi. Fiecare interviu din serie oferă un amestec de cercetare de ultimă oră şi reflecţii personale, oferind cititorilor o viziune cuprinzătoare asupra oamenilor de ştiinţă care modelează viitorul. Prin combinarea accentului pus pe realizările profesionale cu reflecţiile personale, acest stil de interviu invită la o naraţiune mai bogată, care atrage şi educă cititorii. Acest format oferă un punct de plecare ideal pentru profiluri care aprofundează impactul cercetătorului asupra domeniului, abordând în acelaşi timp teme umane mai ample.