Oamenii de ştiinţă ar putea „auzi” boala Alzheimer. Un dispozitiv dezvoltat pentru a detecta sunetul demenţei

Oamenii de ştiinţă ar putea „auzi” boala Alzheimer. Un dispozitiv dezvoltat pentru a detecta sunetul demenţei

O recentă descoperire ar putea revoluţiona detectarea timpurie a bolii Alzheimer. Cercetătorii analizează modul în care nişte simple microfoane pentru urechi ar putea detecta semnele de avertizare ale acestei afecţiuni devastatoare cu ani înainte ca medicii să diagnosticheze boala în mod obişnuit. Depistarea precoce rămâne una dintre cele mai mari provocări în lupta împotriva bolii, deoarece simptomele se dezvoltă adesea treptat pe parcursul mai multor ani înainte de a deveni vizibile.

Oamenii de ştiinţă de la École de Technologie Supérieure şi de la Universitatea Dartmouth dezvoltă o tehnologie care ascultă sunetele subtile produse de mişcările ochilor  - sunete care ar putea dezvălui semnele timpurii ale declinului cognitiv.

„Mişcările ochilor sunt fascinante, deoarece sunt unele dintre cele mai rapide şi precise mişcări din corpul uman, astfel încât se bazează atât pe abilităţi motorii excelente, cât şi pe funcţionarea cognitivă,” explică cercetătorul Arian Shamei într-un comunicat.

Cercetarea, prezentată la cea de-a 187-a reuniune a Acoustical Society of America (ASA), care se desfăşoară între 18 - 22 noiembrie, se concentrează asupra mişcărilor oculare involuntare numite sacade - mişcările rapide ale ochilor produse în timp ce scanăm mediul din jur. La persoanele cu Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, aceste mişcări devin mai lente şi mai puţin precise, putând constitui un semn de avertizare timpurie a bolii.

În timp ce aceste modificări au necesitat în mod tradiţional echipamente scumpe de urmărire a ochilor pentru a fi detectate, echipa de cercetare crede că a găsit o soluţie mai simplă.

„Folosim un dispozitiv auditiv”, spune Miriam Boutros, care a prezentat cercetarea. „Este o cască cu microfoane intraauriculare care captează semnale fiziologice din corp. Scopul nostru este să dezvoltăm algoritmi de monitorizare a sănătăţii pentru dispozitivele auditive, capabili de monitorizare continuă, pe termen lung şi de detectare precoce a bolilor”, a precizat ea.

Cercetătorii vor urmări sacadele anormale, un semn timpuriu al bolii Alzheimer, utilizând atât tehnologia de urmărire oculară, cât şi aparatele auditive intraauriculare. Credit: Boutros et al., noiembrie 2024

Ştiinţa din spatele acestei abordări este surprinzător de simplă. Atunci când ochii se mişcă, se creează mici vibraţii în timpane pe care microfoanele sensibile le pot detecta.

Cercetătorii efectuează în prezent experimente în care voluntarii poartă atât aceste căşti speciale, cât şi echipamente tradiţionale de urmărire a ochilor, ceea ce le permite să identifice semnalele din urechi care corespund mişcărilor normale ale ochilor şi care ar putea indica probleme neurologice.

Această cercetare ar putea fi deosebit de importantă având în vedere că boala Alzheimer afectează peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume, numărul acestora crescând în fiecare an. Depistarea precoce rămâne una dintre cele mai mari provocări în lupta împotriva bolii, deoarece simptomele se dezvoltă adesea treptat pe parcursul mai multor ani înainte de a deveni vizibile.

În viitor, această tehnologie ar putea fi încorporată în dispozitivele de zi cu zi, cum ar fi căştile fără fir, oferind o monitorizare continuă şi neinvazivă a semnelor timpurii ale afecţiunilor neurologice.

„În timp ce proiectul actual se concentrează pe monitorizarea pe termen lung a maladiei Alzheimer, în cele din urmă, am dori să abordăm şi alte boli şi să fim capabili să le diferenţiem pe baza simptomelor care pot fi urmărite prin semnale în urechi”, notează Shamei.

Deşi cercetarea se află încă în stadiu incipient, reprezintă o abordare inovatoare pentru detectarea uneia dintre cele mai dificile boli umane - potenţial folosind o tehnologie care ar putea fi la fel de accesibilă ca şi simplele căşti de buzunar.

viewscnt