Oamenii de ştiinţă au descoperit că tratamentul împotriva cancerului poate fi potenţat cu un ingredient folosit la fabricarea banalului lipici

Oamenii de ştiinţă au descoperit că tratamentul împotriva cancerului poate fi potenţat cu un ingredient folosit la fabricarea banalului lipici

Tratamentul cancerelor din sfera ORL (de cap şi gât), mai avansate şi dificil de tratat, ar putea fi îmbunătăţit prin adăugarea unui ingredient utilizat în fabricarea lipiciului pe care copiii îl folosesc la proiectele lor şcolare, a constatat un studiu recent al unei echipe din Japonia.

Acetatul de polivinil sau „lipiciul PVA” este adesea asociat cu proiectele şcolare şi activităţile de tâmplărie. Conform unui studiu condus de Universitatea din Tokyo, un ingredient-cheie folosit la producerea sa ar putea avea o superputere medicală ascunsă de care ar putea beneficia tratamentul cancerului.

Mai exact, adăugarea compusului alcool polivinilic la un amestec de radioterapie utilizat pentru tratarea cancerelor din sfera ORL îmbunătăţeşte ţintirea celulelor tumorale, lăsându-le pe cele sănătoase cu mai puţine daune.

„Am descoperit că alcoolul polivinilic, care este utilizat în fabricarea lipiciului lichid, îmbunătăţeşte dramatic eficacitatea unui compus numit D-BPA, care până acum a fost eliminat din ingredientele medicamentelor deoarece era considerat inutil”, a declarat autorul principal al studiului Takahiro Nomoto, specialist în inginerie biomedicală la Universitatea din Tokyo, într-un comunicat.

Tratamentul cancerului prin captarea neutronilor de bor (BNCT) presupune ca pacienţii să primească un medicament care încarcă celulele tumorale cu elementul bor, care absorb o cantitate de neutroni şi se dezintegrează într-o explozie radioactivă, ucigând celulele din jur.

Deşi această ţintire precisă a cancerului este eficientă, fluxul de neutroni cu energie redusă poate fi utilizat numai în cancerele aflate în apropierea suprafeţei pielii. Modul în care borul este reţinut în celulele tumorale are, de asemenea, un impact asupra eficacităţii sale.

Prin adăugarea de alcool polivinilic, cercetătorii au reuşit anterior să îmbunătăţească eficacitatea unui ingredient esenţial al medicamentului numit L-BPA.

Cu toate acestea, L-BPA poate pătrunde şi în celulele sănătoase în anumite situaţii, ceea ce i-a determinat pe cercetători să îşi îndrepte atenţia către o substanţă similară numită D-BPA.

Spre deosebire de L-BPA, D-BPA nu se acumulează în celulele canceroase, motiv pentru care nu a fost utilizat anterior în tratamentul cancerului. Combinat cu alcool polivinilic, totuşi, D-BPA s-a dovedit a fi chiar mai bun decât L-BPA la acumularea de bor în tumori şi la menţinerea localizată a acestuia.

„Într-un model de tumoră subcutanată, acest sistem a realizat o acumulare selectivă surprinzător de mare în tumoră care nu a putut fi obţinută prin abordări convenţionale şi a indus efecte BNCT drastice”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată luna aceasta în Journal of Controlled Release.

„Alcoolul polivinilic poate fi un material unic pentru a debloca potenţialul moleculelor aparent inerte”, menţionează cercetătorii.

Mai multe cercetări ar trebui efectuate pentru a dovedi că acest lucru funcţionează în tratamentele terapeutice reale , dar testele de laborator sunt promiţătoare. Dacă există mai mult bor în interiorul celulelor canceroase şi dacă acesta rămâne acolo mai mult timp, fluxurile de neutroni ar trebui să declanşeze distrugerea ţesutului canceros într-un ritm mai rapid, ceea ce ar duce la tratamente mai scurte care provoacă mai puţine daune colaterale.

„Există multe cerinţe în dezvoltarea medicamentelor pentru tratamentul cancerului şi multe cercetări şi dezvoltări recente s-au concentrat pe combinaţii complexe de molecule scumpe”, spune Nomoto.

„Cu toate acestea, suntem îngrijoraţi că astfel de metode, atunci când vor fi puse în practică, vor fi atât de scumpe încât doar un număr limitat de pacienţi vor beneficia. În acest studiu, ne-am propus să dezvoltăm un medicament cu o structură simplă şi o funcţionalitate ridicată la un cost redus”, a precizat cercetătorul japonez.

viewscnt