Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire asupra modului în care celulele canceroase pot fi vizate de sistemul imunitar

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire asupra modului în care celulele canceroase pot fi vizate de sistemul imunitar

Oamenii de ştiinţă australieni au identificat o formă de vitamina B6 ca mijloc de angajare a celulelor imunitare reactive la tumori.

Imunitatea eficientă se bazează pe capacitatea organismului de a detecta infecţia şi transformarea celulară. La om, pe suprafaţa celulelor există o moleculă specializată denumită MR1, care permite detectarea anumitor metaboliţi moleculari mici, derivaţi din surse celulare şi microbiene. Cu toate acestea, amploarea detecţiei metaboliţilor este neclară.

Într-o cercetare, publicată marţi, în revista PNAS, cercetătorii de la Institutul de descoperire a produselor biomedicale de la Universitatea australiană Monash au identificat o formă de vitamina B6 legată de MR1 ca mijloc de angajare a celulelor imune reactive la tumori. Lucrarea a implicat o echipă internaţională de colaborare condusă de cercetători de la Universitatea din Melbourne (Australia).

„Descoperirile noastre sugerează că moleculele de vitamina B6 afişate de MR1 reprezintă un mijloc pentru sistemul imunitar de a detecta nivelurile modificate de metabolism celular/metabolit, care pot distinge celulele canceroase,” a declarat dr. Patricia T. Illing.

Identificarea moleculelor mici/ metaboliţilor capabili să activeze celulele imune cu reactivitate la cancer este un pas esenţial în înţelegerea modului în care detectarea moleculelor mici ar putea contribui la imunitatea anti-cancer, a subliniat ea.

Deşi nu este încă clar dacă molecula de vitamina B6 poate fi utilizată în terapeutică, „înţelegerea amplorii imunităţii mediate de MR1 are capacitatea de a ilumina căile de intervenţie terapeutică”, a precizat dr. Illing.

Un aspect important al acestor descoperirii este faptul că MR1 diferă foarte puţin între indivizi - cu puţine variante genetice cunoscute în populaţia umană. „Astfel, înţelegerea activării imune mediate prin MR1 poate deschide calea pentru intervenţii terapeutice cu utilitate largă”, a precizat cercetătoarea.

Ea a adăugat că următorii paşi în cercetare vor confirma dacă vitamina B6 şi moleculele conexe sunt afişate de MR1 în celulele canceroase la niveluri modificate în comparaţie cu celulele sănătoase ale corpului, permiţând astfel ţintirea specifică a cancerului, sau dacă alte molecule mici afişate de MR1 pot ajuta la diferenţierea celulelor canceroase de cele sănătoase.

În acest studiu cercetătorii au folosit analiza spectrometriei de masă a moleculelor mici legate de MR1, rezoluţia structurală a interacţiunilor dintre MR1 şi vitamina B6 şi testele imunologice efectuate de autorii principali, dr. Mitchell McInerney şi dr. Wael Awad de la Institutul pentru descoperiri biomedicale Monash, şi dr. Michael Souter şi Yang Kang de la Institutul Peter Doherty, din cadrul Universităţii din Melbourne.

viewscnt