Oamenii de ştiinţă au identificat o moleculă care promovează regenerarea intestinului şi limitează creşterea tumorilor

Oamenii de ştiinţă au identificat o moleculă care promovează regenerarea intestinului şi limitează creşterea tumorilor

Cercetătorii de la Institutul Karolinska au descoperit o moleculă care poate ajuta intestinele să se vindece după leziuni şi poate suprima creşterea tumorilor în cancerul colorectal. Descoperirea ar putea conduce la noi tratamente pentru boala inflamatorie intestinală (BII) şi cancer.

Mulţi pacienţi cu boli inflamatorii intestinale (BII), cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, nu răspund la tratamentele disponibile, subliniind necesitatea identificării unor noi strategii terapeutice.

În recentul studiu, cercetătorii de la Karolinska sugerează că promovarea vindecării mucoasei prin regenerarea ţesuturilor ar putea fi o alternativă valabilă la medicamentele imunosupresoare.

„Cu toate acestea, este practic imposibil să se promoveze regenerarea ţesuturilor fără riscul de a induce creşterea tumorală, deoarece celulele canceroase pot deturna procesele naturale de vindecare ale organismului şi pot începe să crească necontrolat”, spune autorul principal Srustidhar Das, specialist în cadrul laboratorului de cercetare de la departamentul de medicină Karolinska, din Solna.

„Am identificat acum o moleculă care poate ajuta intestinele să se vindece după daune, suprimând în acelaşi timp creşterea tumorală în cancerul colorectal”, a precizat cercetătorul.

Căutând noi modalităţi de tratare a BII, cercetătorii au identificat mai multe molecule potenţial candidate de medicament. Ei au descoperit că activarea unei proteine numite receptorul hepatic X (LXR) poate promova regenerarea şi poate suprima creşterea tumorală în cancerul colorectal.

„Descoperirea acestor două funcţii a fost uimitoare”, spune Eduardo J. Villablanca, docent la Karolinska. „Acum trebuie să studiem mai îndeaproape modul în care LXR controlează formarea tumorilor”, a indicat acesta.

Cercetătorii au utilizat o colecţie de tehnologii avansate pentru a-şi realiza studiul, care a inclus cartografierea transcriptomului celulelor intestinale. Ei au cultivat, de asemenea, organoizi 3D: structuri celulare mici, tridimensionale, care imită funcţia şi structura organelor proprii ale organismului, în format miniatural.

Apoi au utilizat transcriptomica spaţială pentru a cartografia expresia genelor în diferite ţesuturi, o tehnică care a fost dezvoltată la SciLifeLab de oameni de ştiinţă de la Institutul Regal de Tehnologie (KTH) şi Institutul Karolinska din Suedia.

În fiecare an, peste 7.000 de persoane din Suedia suferă de cancer intestinal sau rectal, aceasta fiind a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel naţional. Pacienţii sunt adesea trataţi cu chimioterapie şi radioterapie, dar acestea pot provoca iritaţii şi umflături ale mucoasei intestinale, cu inflamaţii intestinale cronice ulterioare.

„Noua moleculă terapeutică are potenţialul de a trata nu numai pacienţii cu BII, ci şi pacienţii cu cancer pentru a preveni tulburările intestinale cronice după radioterapie şi chimioterapie”, spune Eduardo J. Villablanca.

Rezultatele cercetătorilor au fost publicate miercuri, în revista Nature.

viewscnt