Oamenii de ştiinţă sunt tot mai aproape de crearea embrionilor umani artificiali

Oamenii de ştiinţă sunt tot mai aproape de crearea embrionilor umani artificiali

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a reuşit să facă un pas important spre crearea unor embrioni umani artificiali, după ce a realizat structuri esenţiale pentru dezvoltarea vieţii folosind celule stem prelevate de la şoareci, relatează Reuters.

Experţii sugerează că embrionii umani ar putea fi creaţi în viitor într-un mod similar – un pas care le va permite oamenilor de ştiinţă să folosească embrioni artificiali în locul celor naturali pentru cercetările privind primele etape ale dezvoltării fiinţelor umane.

Echipa - condusă de profesorul Magdalena Zernicka-Goetz de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie – reuşise anterior să creeze o structură simplă asemănătoare unui embrion de şoarece în laborator.

Însă într-un nou studiu, prezentat săptămâna aceasta în publicaţia Nature Cell Biology, echipa de cercetare a dezvăluit că a reuşit să dezvolte structurile iniţiale, ajungând la procesul denumit gastrulaţie, o etapă esenţială în cadrul căreia celulele embrionare încep să se organizeze într-o structură coerentă pentru a forma un embrion.

“Embrionii noştri artificiali au trăit cel mai important eveniment din viaţa lor în cultura de laborator. Sunt acum foarte aproape de a deveni embrioni reali”, a declarat Zernicka-Goetz.

În prezent, echipa de cercetători încearcă să înţeleagă cum interacţionează cele trei tipuri de celule stem pentru a permite dezvoltarea unui embrion.

“Primele etape de dezvoltare a embrionului, când multe sarcini se pierd, sunt foarte puţin cunoscute. Acum avem o modalitate de a stimula devoltarea embrionului în cultură de laborator, astfel că este posibil să reuşim să înţelegem ce se întâmplă exact în această perioadă remarcabilă din viaţa embrionului şi de ce uneori acest proces eşuează”, a menţionat şeful echipei de cercetare.

viewscnt