Majoritatea americanilor petrec cel puţin două ore pe zi vizionând emisiuni de televiziune sau clipuri video, iar un nou studiu sugerează că devin din ce în ce mai sedentari în timp ce îşi petrec mai mult timp liber stând în faţa computerelor.
Cercetătorii au examinat datele despre aproape 52.000 de persoane, colectate între 2001 şi 2016 de la persoane cu vârsta mai mare de cinci ani.
Concluzia studiului este că o proporţie mare de persoane de toate vârstele a petrecut cel puţin două ore zilnic de şedere vizionând emisiuni TV sau videoclipuri: 62% dinte copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani; 59% dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani; 62% dintre adulţii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani şi 84% dintre adulţii mai în vârstă.
În plus, a crescut şi procentul de persoane din toate grupele de vârstă care au petrecut cel puţin o oră pe zi în faţa computerelor în afara timpului în care au folosit aceste dispozitive pentru muncă sau şcoală. 56% dintre copii şi 57% dintre adolescenţi au petrecut cel puţin acest timp liber pe computere în fiecare zi, la fel că jumătate dintre adulţi, se mai arată în concluziile studiului.
”Tehnologia avansată schimbă dinamica muncii în gospodărie, transportul, interacţiunea socială şi natura locurilor de muncă. Viaţa noastră de zi cu zi necesită mai puţină activitate fizică, acumulăm timp sedentar la şcoală sau muncă, în transportul motorizat, cu privitul la televizor, cu folosirea calculatorului, toate acestea conducând la creşteri recente în timpul total de şedere”, a spus autorul principal al studiului, Lin Yang, de la Universitatea din Calgary, Canada, citat de Reuters.
Din 2007 până în 2016, timpul zilnic mediu de şedere pentru adolescenţi a crescut de la 7 la 8,2 ore, iar pentru adulţi de la 5,5 la 6,4 ore.Aceste creşteri substanţiale ale timpului de şedere sunt strâns legate de utilizarea sporită a computerului, se mai arată în concluziile cercetării.