OMS: Cazurile de rujeolă au crescut cu peste 200% în regiunea europeană. România a avut cel mai mare număr de cazuri din UE

OMS: Cazurile de rujeolă au crescut cu peste 200% în regiunea europeană. România a avut cel mai mare număr de cazuri din UE

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli umane cunoscute. Boala poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la copii. Noi estimări privind cazurile de rujeolă la nivel mondial au fost publicate recent, într-un raport comun al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite. Organizaţiile din domeniul sănătăţii au avertizat anterior cu privire la o „creştere alarmantă” a cazurilor de rujeolă în Europa din cauza acoperirii vaccinale sub nivelul optim.

Rujeola este un virus extrem de contagios, care afectează mai ales copiii, dar care poate fi prevenit cu două doze de vaccin. Acesta poate duce la complicaţii de sănătate şi deces. Pentru a preveni epidemiile de rujeolă este necesară o acoperire prin vaccinare de cel puţin 95 % a unei ţări sau comunităţi.

Un raport comun al OMS şi al CDC a constatat că anul trecut au existat 10,3 milioane de cazuri de rujeolă la nivel mondial. Acest lucru reprezintă o creştere cu 20% a cazurilor la nivel mondial faţă de 2022, arată datele OMS şi CDC.

Cazurile de rujeolă au crescut cu peste 200% în regiunea europeană în ultimul an, pe fondul unei creşteri globale, potrivit noului raport anual.

În 2023 s-au înregistrat peste 306.000 de cazuri în regiune, care include părţi din Asia Centrală, în creştere de la aproximativ 99.700 în 2022.

Întrucât rujeola este o boală extrem de contagioasă, ea poate trece cu uşurinţă graniţele şi se poate răspândi în regiunile lumii. În 2023, aproximativ 10,3 milioane de persoane au fost infectate cu rujeolă. În acest moment, epidemiile de rujeolă au loc în toate regiunile lumii. Cei care nu sunt protejat împotriva rujeolei prin imunizare poate contracta rujeola în străinătate şi o poate transmite cu uşurinţă altor persoane atunci când se întoarce acasă, precizează raportul.

Vaccinarea împotriva rujeolei a evitat mai mult de 60 de milioane de decese între 2000 şi 2023

Noul raport estimează că, la nivel global, doar 83% dintre copii au primit anul trecut o primă doză de vaccin împotriva rujeolei şi puţin sub trei sferturi au primit o a doua doză.

„Creşterea numărului de cazuri este determinată de acoperirea globală a imunizării în impas”, a declarat dr. Natasha Crowcroft, consilier tehnic principal pentru rujeolă şi rubeolă la OMS, în cadrul unei conferinţe de presă de săptămâna trecută.

„Fiecare ţară din lume are acces la vaccinul împotriva rujeolei, astfel încât nu există niciun motiv pentru care vreun copil ar trebui să fie infectat cu această boală şi niciun copil nu ar trebui să moară din cauza rujeolei”, a adăugat ea.

Vaccinarea a prevenit 60,3 milioane de decese cauzate de rujeolă începând cu anul 2000, potrivit raportului, care a constatat că aproximativ 22 de milioane de copii au ratat prima lor doză de vaccin împotriva rujeolei în 2023.

„Majoritatea acestor copii trăiesc în ţări cu venituri mici şi în ţări cu contexte fragile, afectate de conflicte sau vulnerabile, unde riscul de deces din cauza rujeolei este cel mai ridicat”, a precizat Crowcroft.

Vaccinarea împotriva rujeolei a evitat mai mult de 60 de milioane de decese între 2000 şi 2023

Chiar dacă este disponibil un vaccin sigur şi rentabil, în 2023 s-au înregistrat aproximativ 107.500 de decese cauzate de rujeolă la nivel mondial, majoritatea în rândul copiilor sub 5 ani nevaccinaţi sau subvaccinaţi.

Proporţia copiilor care au primit o primă doză de vaccin împotriva rujeolei a fost de 83 % în 2023, cu mult sub nivelul de 86 % din 2019.

Care este situaţia în Europa?

„A existat o creştere foarte mare în regiunea europeană, dar a trecut de la puţin sub 100.000 de cazuri la puţin peste 300.000 de cazuri”, a indicat Crowcroft.

„Deci, chiar dacă a fost o creştere de peste 200%, cifrele absolute sunt mult mai mici”, a adăugat ea.

Potrivit experţilor, acest lucru s-a datorat unei acoperiri de vaccinare blocate şi unei creşteri a numărului de epidemii.

Raportul arată că numărul de cazuri în Europa rămâne relativ scăzut în comparaţie cu alte regiuni.

Potrivit unui raport recent al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), 30 de state din Uniunea Europeană (UE) şi din Spaţiul Economic European au raportat un total de peste 18.000 de cazuri de rujeolă între septembrie 2023 şi august 2024.

România a avut cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din UE, cu peste 14.000 de cazuri raportate în perioada respectivă, potrivit raportului.

Ultimele date raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, (INSP) indică faptul că în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024 (ultima săptămână de raportarea), în România au fost înregistrate 23.972 de cazuri confirmate cu rujeolă, şi 21 de decese.

Totodată, în perioada 6 decembrie 2023 - 1 septembrie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 244.622 de doze de vaccin ROR, din care 38.540 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.

Ministerul Sănătăţii a declarat încetarea epidemiei de rujeolă la nivel naţional, pe 28 august, în condiţiile în care numărul săptămânal de cazuri noi de rujeolă a scăzut sensibil în România, după vârfurile atinse în primăvară. Epidemia a fost declarată la începutul lunii decembrie 2023, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

În februarie 2024, OMS a avertizat că mai mult de jumătate din ţările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte ridicat de apariţie a rujeolei până la sfârşitul anului, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire.

Cazurile de rujeolă au crescut în majoritatea zonelor de pe glob, în principal din cauza lipsei de vaccinări în anii pandemiei de Covid-19, când sistemele de sănătate au fost copleşite şi au rămas în urmă cu vaccinările de rutină pentru bolile care pot fi prevenite.

În Europa, creşterea numărului de cazuri este deosebit de îngrijorătoare în special pentru regiunile în care există niveluri scăzute de acoperire vaccinală şi grupuri de persoane nevaccinate.

La nivel mondial, regiunea europeană, care include părţi ale Asiei Centrale, are în continuare al doilea cel mai mic număr de cazuri de rujeolă, după America.

Regiunea cu cel mai mare număr de cazuri a fost Africa, cu aproximativ 4,8 milioane de cazuri, care a înregistrat, de asemenea, aproape jumătate din toate „focarele mari şi perturbatoare”.

Asia de Sud-Est a avut al doilea cel mai mare număr de cazuri de rujeolă, cu aproximativ 2,9 milioane de cazuri.

Top 10 ţări cu epidemii de rujeolă, la nivel global

Cazurile de rujeolă extrem de infecţioasă şi care poate fi prevenită au crescut anul trecut cu 20 % în întreaga lume. Creşterea numărului de infecţii a fost legată de ratele scăzute de vaccinare a copiilor.

„Vaccinul împotriva rujeolei a salvat mai multe vieţi decât orice alt vaccin în ultimii 50 de ani”, a declarat într-un comunicat al CDC directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Pentru a salva şi mai multe vieţi şi pentru a împiedica acest virus mortal să facă rău celor mai vulnerabili, trebuie să investim în imunizarea fiecărei persoane, indiferent de locul în care trăieşte”, a precizat el.

Boala transmisă pe calea aerului poate fi prevenită cu două doze de vaccin. Pentru a preveni focarele, este necesară o acoperire de 95% sau mai mare a două doze de vaccin împotriva rujeolei în fiecare ţară. Vaccinarea împotriva rujeolei a evitat mai mult de 60 de milioane de decese între 2000 şi 2023.

Cu toate acestea, mai mult de 22 de milioane de copii nu au primit prima doză în 2023. Doar 74% dintre copii au primit a doua doză recomandată.

Acest tabel se bazează pe datele de supraveghere lunare provizorii raportate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (Geneva), actualizate. Datele reflectate acoperă perioada aprilie 2024 - septembrie 2024. Sursa: OMS, noiembrie 2024

Ca urmare a lacunelor în materie de vaccinare, 57 de ţări s-au confruntat anul trecut cu epidemii de amploare. Se estimează că 107.500 de persoane - majoritatea fiind copii mai mici de cinci ani - au murit din cauza rujeolei.

Această cifră marchează o uşoară reducere a numărului de decese, deoarece creşterea numărului de cazuri a avut loc în ţări şi regiuni în care copiii bolnavi de rujeolă sunt mai puţin predispuşi să moară.

Infecţiile cu rujeolă pot avea efecte grave asupra sănătăţii pe tot parcursul vieţii. Bebeluşii şi copiii mici sunt cei mai expuşi riscului de complicaţii precum orbirea, pneumonia şi umflarea creierului.

Agenţiile au declarat că sunt necesare eforturi urgente şi direcţionate pentru vaccinarea completă a tuturor copiilor şi consolidarea supravegherii bolii.

„Numărul infecţiilor cu rujeolă este în creştere în întreaga lume, punând în pericol vieţile şi sănătatea”, a declarat directorul CDC, Mandy Cohen. „Vaccinul împotriva rujeolei este cea mai bună protecţie a noastră împotriva virusului şi trebuie să continuăm să investim în eforturile de creştere a accesului”.

Infecţiile grave pot apărea în special în comunităţile care se confruntă cu o epidemie, dar aproape toţi cei care nu au fost vaccinaţi se vor îmbolnăvi dacă sunt expuşi.

viewscnt