Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că este nevoie de mai multe studii independente privind efectele uleiului de palmier asupra sănătăţii, menţionând că există o influenţă excesivă a lobby-ului producătorilor asupra specialiştilor care cercetează impactul acestui produs. Organizaţia acuză industria uleiului de palmier că foloseşte tactici similare cu cele ale producătorilor de băuturi alcoolice şi de ţigări pentru a influenţa cercetarea asupra efectelor acestor produse asupra sănătăţii.
Dovezile privind impactul asupra sănătăţii uleiului de palmier sunt mixte: unele studii asociază consumul acestuia cu un risc crescut de a dezvolta mai multe afecţiuni, inclusiv riscul crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, în timp ce altele susţin că produsul are efecte pozitive, se arată într-un raport publicat de OMS, citat de Reuters.
Raportul ”Industria uleiului de palmier şi bolile netransmisibile” a determinat OMS să solicite mai multe cercetări asupra efectelor uleiului de palmier asupra sănătăţii şi o reglementare mai strictă a industriei, care înregistrează afaceri anuale de circa 60 miliarde dolari.
Totodată, organizaţia mondială le solicită cercetătorilor să nu se lase influenţaţi de lobby.
”Relaţia dintre industria uleiului de palmier şi industria alimentelor procesate şi tactica pe care o foloseşte se aseamănă cu practicile adoptate de sectorul tutunului şi al alcoolului. Cu toate acestea, industria uleiului de palmier este mult mai puţin reglementată”, se afirmă în raportul OMS.
Plantaţiile de palmieri, în special în Malaezia şi Indonezia, acoperă o suprafaţă aproximativ egală cu cea a Noii Zeelande şi se aşteaptă că cererea să crească pe măsură ce mai multe ţări interzic grăsimile nesaturate, pe care OMS doreşte să le interzică la nivel mondial până în 2023.
Grăsimile nesaturate sunt preparate într-un proces industrial care face ca uleiurile lichide să devină solide la temperatura dintr-o casă obişnuită şi sunt acum recunoscute pe scară largă ca având efecte negative pentru sănătate.
Uleiul de palmier este în mod natural mai solid decât cele mai multe alte uleiuri vegetale.
Studiul realizat de cercetători din cadrul UNICEF, London School of Hygiene and Tropical Medicine şi Universitate din Exter arată că etichetarea este adesea neclară, iar uleiul de palmier poate fi regăsit sub oricare dintre cele peste 200 de denumiri alternative, care apar frecvent în alimente precum biscuiţii şi ciocolată.
”Caracterul neclar al dovezilor sugerează necesitatea unor studii independente şi cuprinzătoare privind impactul consumului uleiului de palmier asupra sănătăţii”, au scris autorii studiului.