Femeile care lucrează mai mult de 55 de ore pe săptămână prezintă un risc ridicat de depresie, dar acesta nu este valabil şi cazul bărbaţilor, arată concluziile unui nou studiu efectuat de University College şi Queen Mary University din Londra.
Studiul ce a cuprins peste 20.000 de adulţi şi publicat în ”Journal of Epidemiology and Community Health”, a arătat că luând în considerare vârsta, venitul, sănătatea şi caracteristicile locului de muncă, femeile ce lucrează în plus au avut cu 7,3% mai multe simptome depresive decât femeile ce lucrează un standard de 35-40 de ore pe sătpămână.
Munca în weekend a fost legată de un risc crescut al depresiei în cazul ambelor sexe.
Femeile ce lucrau în toate sau în majoritatea weekend-urilor au avut în medie cu 4,6% mai multe simptome depresive, în comparaţie cu femeile ce lucrau doar de luni până vineri.
Bărbaţii ce lucrau în toate sau în majoritatea weekendurile au avut cu 3,4% mai multe simptome depresive, faţă de bărbaţii ce lucrau doar în zilele săptămânii.
”Acesta este un studiu observaţional, deci chiar dacă nu putem stabili cauzele exacte, ştim că multe femei au parte povara suplimentară a unei munci în plus, faţă de bărbaţi, ceea ce duce la ore totale de muncă extinse, la care se adaugă presiuni de timp şi responsabilităţi copleşitoare. În plus, femeile ce lucrează în majoritatea weekend-urilor tind să fie concentrate în sectoarele de muncă prost plătite, ce au fost legate de niveluri mai mari de depresie”, a explicat Gill Weston autor principal al studiului, citat de sciencedialy.com.
Studiul a arătat că bărbaţii tind să lucreze mai multe ore plătite decât femeile, iar copiii au afectat obiceiurile de muncă ale bărbaţilor şi femeilor în moduri diferite: în timp ce mamele tind să lucreze mai puţine ore decât femeile fără copii, taţii tind să lucreze mai multe ore decât bărbaţii care nu au copii.
Două treimi din bărbaţi lucrau în weekend, în comparaţie cu jumătate din femei. Cei care lucrau în toate sau în majoritatea weekendurilor aveau cel mai probabil locuri de muncă fără calificare şi erau mai puţin satisfăcuţi cu locul de muncă şi venituri decât cei care lucrau de luni până vineri sau doar în câteva weekenduri.
Cercetătorii au analizat informaţii de la Understanding Society, UK Household Longitudinal Study. Acesta a urmărit sănătatea şi bunăstarea a 40.000 de gospodării din Marea Britanie începând cu 2009.
Informaţii despre orele de muncă, munca în weekend, condiţiile de muncă şi discomfortul psihologic au fost colectate de la 11.215 de bărbaţi şi 12.188 de femei între 2010 şi 2012.
Simptome depresive cum ar fi sentimentul de inutilitate şi incapabilitate au fost măsurate folosind un chestionar de sănătate generală completat de aceştia.
”Independent de obiceiurile de muncă am aflat că cei cu simptomele cele mai depresive erau mai în vârsta, sau aveau venituri mai mici, erau fumători, aveau meserii ce implică muncă fizică şi erau nesatisfăcuţi la locul de muncă. Practici de muncă mai empatice ar putea aduce beneficii atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, în cazul ambelor sexe”, a mai spus Weston.