Femeile cu diabet zaharat au un risc sporit faţă de cele fără această boală să fie diagnosticate cu o formă mai avansată şi mai dificil de tratat de cancer de sân, sugerează un studiu olandez.
Cercetătorii au examinat datele privind 6.267 de femei diagnosticate cu cancer de sân din 2002 până în 2014, inclusiv 1567 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2.
În general, femeile cu diabet zaharat au avut cu 28% mai multe şanse de a fi diagnosticate cu tipuri mai avansate şi mai agresive de tumori decât femeile fără diabet zaharat, a aflat studiul. Chiar dacă femeile cu diabet zaharat au utilizat insulină, aceasta nu pare să fi influenţat caracteristicile cancerului de sân.
Unele cercetări anterioare au asociat utilizarea insulinei la un risc crescut de cancer mamar la femeile cu diabet zaharat de tip 2, dar rezultatele au fost amestecate şi adesea nu existau informaţii detaliate despre tipurile exacte de tumori dezvoltate de femei, notează cercetătorii în ”Diabetes Care”.
Studiul actual a constatat că femeile cu diabet zaharat prezentau mai multe riscuri de a avea tumori mai avansate, care erau mai mari şi se răspândeau la mai mulţi ganglioni limfatici care înconjurau sânul.
Jumătate dintre cele 388 de femei care au luat insulină pentru diabet au fost tratate cu această substanţă timp de cel puţin 3,4 ani. Cercetătorii nu au găsit însă vreo legătură între durata utilizării insulinei şi caracteristicile cancerului mamar.
Dincolo de mărimea mică a acesteia, o altă limitare a studiului este lipsa datelor privind o serie de caracteristici individuale ale pacientului, inclusiv obezitatea şi istoricul anomaliilor mamografice, notează autorul cercetării, Jetty Overbeek de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, citat de Reuters.