Poluarea aerului ar putea fi cauza a peste 3,2 milioane de cazuri de diabet de tip 2 în fiecare an pe plan mondial, arată o analiză citată de Reuters.
“Estimăm că circa 14% dintre cazurile de diabet diagnosticate pe plan mondial sunt provocate de nivelul ridicat al poluării aerului, ceea ce înseamnă unul din şapte cazuri”, a declarat Ziyad Al-Aly de la Universitatea din Washington.
“Riscurile există şi la niveluri ale poluării situate sub pragul considerat în prezent ca fiind sigur de către Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a completat el.
Cea mai fină particulă poluantă din aer, denumită PM 2.5, este deja asociată cu un risc crescut de îmbolnăvire de maladii ale inimii, rinichilor şi de diverse alte maladii şi a contribuit la moartea a circa 4,2 milioane de persoane pe plan mondial în 2015, au menţionat autorii studiului într-un articol publicat în The Lancet Planetary Health.
PM 2.5 este un amestec de materie solidă şi de molecule de apă ce rămâne suspendat în aer şi care este suficient de mic pentru a pătrunde în plămâni şi apoi în sânge şi în alte organe.
“Pătrund în ficat, în pancreas, în rinichi, sunt particule nocive. Provoacă iritaţii şi daune ţesuturilor, oxidează şi pot genera inflamaţii”, a menţionat doctorul Al-Aly.
Cercetătorii au analizat date privind 1,7 milioane de veterani americani fără diabet şi le-au comparat cu nivelul de PM 2.5 din zonele în care au locuit. Ulterior, cercetărorii au analizat date privind proporţia celor din eşantion diagnosticaţi cu diabet în următorii opt ani şi jumătate, separând alţi factori declanşatori ai diabetului, precum obezitatea.
Rata de poluare cu PM 2.5 din zonele în care au locuit persoanele cuprinse în studiu a variat între 5 şi 22,1 micrograme pe metru cub.
Potrivit autorilor studiului, o concentraţie mai mare cu 10 puncte a particulelor din aer a însemnat un risc mai mare cu 15% de a fi diagnosticat cu diabet.
Riscul de diabet creşte după ce concentraţia particulelor poluante din aer depăşeşte 2,4 micrograme/m3, nivel cu mult sub cel considerat sigur în SUA, de 12 micrograme/m3, sau de standardul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de 10 micrograme/m3.
Potrivit autorilor studiului, doar poluarea cu PM 2.5 provoacă pe plan mondial 3,2 milioane de cazuri de diabet pe an şi cauzează peste 200.000 de decese.