Postul accelerează metabolismul uman şi creşte speranţa de viaţă, arată un studiu realizat în Japonia

Postul accelerează metabolismul uman şi creşte speranţa de viaţă, arată un studiu realizat în Japonia

Privarea de hrană poate da un impuls activităţii metabolice umane, genera antioxidanţi şi ajuta la încetinirea unor efecte ale îmbătrânirii, pe lângă efectul cunoscut al pierderii în greutate, arată un studiu realizat de cercetători japonezi.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie din Okinawa (OIST) şi de la Universitatea din Kyoto au identificat 30 de substanţe care înregistrează o creştere în timpul postului, indicând mai multe beneficii asupra sănătăţii.

Am cercetat îmbătrânirea şi metabolismul timp de mulţi ani şi am decis să căutăm efectele necunoscute ale postului asupra sănătăţii. Contrar aşteptărilor iniţiale, s-a dovedit că postul a indus activarea metabolică”, a spus dr. Takayuki Teruya, autorul principal al lucrării, citat de sciencedialy.com.

Studiul a prezentat o analiză a sângelui uman, plasmei şi globulelor roşii provenite de la patru persoane care au ţinut post.

Cercetătorii au monitorizat nivelurile schimbătoare ale metaboliţilor - substanţe formate în timpul proceselor chimice ce asigură organismelor energie şi le permite să crească.

Rezultatele au arătat că 44 de metaboliţi, inclusiv 30 ce nu au fost recunoscuţi anterior, au crescut între 1,5 şi 60 de ori după doar 58 de ore de post.

Într-un studiu anterior, cercetătorii de la OIST au identificat o varietate de metaboliţi a căror cantitate scade odată cu vârsta, inclusiv trei cunoscuţi ca leucina, isoleucina şi acidul oftalmic.

În cazul persoanelor ce ţin post, aceşti metaboliţi înregistrează o creştere, sugerând un mecanism prin care postul ar putea ajuta la mărirea longetivităţii.

Sunt metaboliţi foarte importanţi pentru întreţinerea activităţii musculare şi antioxidante. Acest rezultat sugerează posibilitatea unui efect de întinerire cauzat de post, ce nu a fost cunoscut până acum”, a adăugat Teruya.

Corpul uman tinde să utilizeze carbohidraţi pentru o energie rapidă. În lipsa carbohidraţilor, corpul începe să fure din stocurile alternative de energie.

Acţiunea ”substituirii energiei” lasă urme ce pot fi măsurate, precum metaboliţii cunoscuţi ca butiraţi, carnitinele şi aminoacizii cu catenă ramificată. Aceşti markeri ai substituirii energiei au prezentat o acumulare în timpul postului.

Dar postul pare să aibă efecte cu mult dincolo de substituirea energiei. În analiza lor cuprinzătoare asupra sângelui uman, cercetătorii au observat, de exemplu, o creştere globală a substanţelor produse de ciclul acidului citric, un proces prin care organismele eliberează energia stocată în legăturile chimice ale carbohidraţilor, proteinelor şi lipidelor.

Creşterea sugerează că, în timpul postului, micile centrale electrice ce conduc fiecare celulă sunt epuizate.

De asemenea, postul a părut să sporească metabolismul purinei şi primidinei, substanţe chimice ce joacă un rol cheie în expresia genetică şi sintetizarea proteinelor. 

Studiul furnizează prima dovadă ce prezintă antioxidanţii ca markeri ai postului. În plus, studiul introduce o nouă noţiune, conform căreia postul ar putea da un impuls producerii unor metaboliţi abundenţi în cazul persoanelor tinere, dar epuizaţi în cazul celor mai în vârstă.

Studii recente asupra îmbătrânirii au arătat că restricţia calorică şi postul au efectul de a prelungi speranţa de viaţă, în cazul unor animale folosite ca model... dar mecanismul detaliat a rămas un mister. Ar putea fi posibilă verificarea efectului antiîmbătrânire din mai multe puncte de vedere, dezvoltând programe de exerciţii sau medicamente capabile să cauzeze o reacţie metabolică similară cu cea cauzată de post”, a explicat Teruya.

Următorul pas este realizarea unui studiu extins sau investigarea modului în care schimbările metabolice ar putea fi declanşate prin alte metode.

viewscnt