Postul intermitent ar putea inhiba regenerarea părului, susţine un studiu

Postul intermitent ar putea inhiba regenerarea părului, susţine un studiu

Postul intermitent are beneficii dovedite pentru sănătatea metabolică, dar un nou studiu arată că acesta ar putea încetini creşterea părului.

Cercetătorii au raportat, la 13 decembrie, în revista Cell Press, că şoarecii supuşi unor regimuri de post intermitent au prezentat o sănătate metabolică îmbunătăţită, dar o regenerare mai lentă a părului, în comparaţie cu şoarecii cu acces 24 din 7 la hrană. Un proces similar ar putea avea loc la oameni, pe baza unui mic studiu clinic efectuat de asemenea de echipă, dar este probabil să fie mai puţin sever, deoarece oamenii au o rată metabolică mult mai lentă şi modele diferite de creştere a părului în comparaţie cu şoarecii.

„Nu vrem să speriem oamenii de la practicarea postului intermitent, deoarece este asociat cu o mulţime de efecte benefice - este doar important să fim conştienţi de faptul că ar putea avea unele efecte neintenţionate”, spune autorul principal şi specialist în biologia celulelor stem Bing Zhang de la Universitatea Westlake din Zhejiang, China, într-un comunicat.

În plus faţă de beneficiile sale metabolice, studiile anterioare au arătat că postul poate îmbunătăţi rezistenţa la stres a celulelor stem asociate cu sângele, intestinul şi ţesutul muscular, dar se ştiu puţine despre modul în care afectează ţesuturile periferice, cum ar fi pielea şi părul.

Echipa de cercetători chinezi a emis ipoteza că postul ar putea fi benefic şi pentru regenerarea ţesuturilor pielii, procesul prin care sunt înlocuite celulele vechi şi deteriorate.

Pentru a testa acest lucru, ei au examinat regenerarea părului la şoareci care au fost raşi şi apoi supuşi la diferite regimuri de post intermitent. Unii şoareci au fost hrăniţi după un program de alimentar cu restricţie de timp (TRF) care presupunea 8 ore de acces la alimente şi 16 ore de post în fiecare zi, în timp ce alţi şoareci au fost supuşi unui regim de hrănire pe zile alternative (ADF).

Ei au fost surprinşi să constate că postul inhiba regenerarea părului. În timp ce şoarecii de control care aveau acces nelimitat la hrană îşi regeneraseră cea mai mare parte a părului după 30 de zile, şoarecii supuşi ambelor regimuri de post intermitent au prezentat doar o regenerare parţială a părului după 96 de zile.

Echipa a arătat că această inhibare a creşterii părului se datorează faptului că celulele stem ale foliculului pilos (HFSC) nu pot face faţă stresului oxidativ asociat cu trecerea de la consumul de glucoză la cel de grăsimi. HFSC trec prin faze de activitate şi latenţă, iar regenerarea părului depinde de activarea acestor celule. În timp ce HFSC ale şoarecilor de control au început să se activeze în jurul zilei 20, după ce aceştia au fost raşi, şi au rămas active până când părul le-a crescut din nou, HFSC activate ale şoarecilor supuşi la post intermitent au suferit apoptoză (moarte celulară programată) în timpul perioadelor prelungite de post.

Folosind metode de inginerie genetică, echipa a demonstrat că această apoptoză indusă de post a fost determinată de o concentraţie crescută de acizi graşi liberi în apropierea foliculilor de păr, ceea ce a cauzat o acumulare de specii radicale de oxigen dăunătoare în cadrul HFSCs. Acizii graşi liberi au determinat, de asemenea, ca HFSC umane să sufere apoptoză in vitro.

„În timpul postului, ţesutul adipos începe să elibereze acizi graşi liberi, iar aceşti acizi graşi intră în HFSC care au fost activate recent, dar aceste celule stem nu au mecanismul potrivit pentru a le utiliza”, a explicat Zhang.

În comparaţie, celulele stem epidermice, care sunt responsabile de menţinerea barierei epidermice a pielii, nu au fost afectate de postul intermitent. Diferenţa majoră dintre aceste tipuri de celule stem este că celulele stem epidermice au o capacitate antioxidantă mai mare. Atunci când echipa a testat dacă antioxidanţii ar putea atenua efectele postului asupra creşterii părului, a arătat că atât aplicarea topică de vitamina E, cât şi creşterea genetică a capacităţii antioxidante au ajutat HFSC să supravieţuiască regimului restrictiv alimentar.

Echipa a efectuat, de asemenea, un mic studiu clinic cu 49 de tineri adulţi sănătoşi pentru a examina dacă postul afectează în mod similar regenerarea părului la om. Ei au arătat că o dietă restricţionată în timp, care implică 18 ore de post pe zi, a redus viteza medie de creştere a părului cu 18% în comparaţie cu controalele, dar ar fi necesare studii mai ample pentru a verifica acest efect, având în vedere dimensiunea redusă a eşantionului şi durata scurtă a studiului (10 zile).

„Populaţia umană este foarte eterogenă, astfel încât efectele ar putea fi diferite pentru diferite persoane”, spune Zhang.

„Şoarecii au, de asemenea, o rată metabolică foarte ridicată în comparaţie cu oamenii, astfel încât postul şi schimbarea metabolică au un efect mai sever asupra HFSC de şoarece. Noi observăm un efect mai blând la oameni - există încă celule stem apoptotice, dar multe HFSC supravieţuiesc. Aşadar, părul încă mai creşte; este doar un pic mai lent decât de obicei”, a precizat cercetătorul.

În studiile viitoare, cercetătorii intenţionează să colaboreze cu spitalele locale pentru a investiga modul în care postul influenţează alte tipuri de celule stem din piele şi alte sisteme ale corpului.

„Intenţionăm să examinăm modul în care acest proces afectează activităţile de regenerare în alte ţesuturi”, spune Zhang. „De asemenea, încercăm să ne dăm seama cum afectează postul vindecarea rănilor cutanate şi să identificăm metaboliţii care ar putea ajuta la supravieţuirea HFSC şi ar putea promova creşterea părului în timpul postului”, a adăugat el.

viewscnt