Prima terapie experimentală pentru o afecţiune neurodegenerativă rară şi mortală furnizează rezultate promiţătoare

Prima terapie experimentală pentru o afecţiune neurodegenerativă rară şi mortală furnizează rezultate promiţătoare

Un tratament ar putea îmbunătăţi viaţa pacienţilor cu boli mitocondriale neurodegenerative rare şi mortale, numită tulburări legate de POLG, conform unui studiu clinic unic condus de Institutul de Cercetare al Centrului de Sănătate al Universităţii McGill (RI-MUHC).

Cu sprijinul unei organizaţii non-profit înfiinţate de familia unui pacient, expertul în boli rare dr. Kenneth Myers, de la Spitalul de copii din Montreal (MCH). a iniţiat un studiu clinic care a testat un tratament experimental pentru o boală gravă şi mortală cauzată de mutaţii ale genei POLG.

Rezultatele depăşesc toate aşteptările, spune echipa medicală.

Pacienţii afectaţi de aceste tulburări suferă de declin neurologic progresiv şi au o supravieţuire medie de cinci luni de la debutul simptomelor.

Rezultatele preliminare ale studiului clinic deschis de fază 2, publicate în revista eClinicalMedicine, au arătat că terapia combinată cu deoxitidină/deoxitimidină este un potenţial tratament sigur şi eficient pentru tulburările legate de POLG.

„Studiul nostru oferă o nouă speranţă familiilor afectate din întreaga lume, deoarece un diagnostic de tulburare legată de POLG implică regresia dezvoltării motorii şi cognitive a copilului şi era considerată până acum o condamnare la moarte”, spune într-un comunicat dr. Myers, neurolog pediatru la MCH şi cercetător în cadrul Programului de sănătate pediatrică şi dezvoltare umană la RI-MUHC.

„Tratamentul studiat nu este un leac, dar starea clinică a pacienţilor din cohorta noastră este mult mai bună decât ar fi de aşteptat, ştiind că moartea apare adesea la doar câteva luni de la debutul simptomelor. Pacienţii din cohorta noastră nu sunt doar în viaţă, ci se simt mai bine”, a precizat medicul.

Repararea centralelor energetice ale organismului

Bolile mitocondriale se caracterizează prin disfuncţii ale mitocondriilor, organitele celulare care produc energia de care celulele umane au nevoie pentru a funcţiona normal.

La nivel mondial, se estimează că 1 din 5.000 de persoane are o boală mitocondrială genetică.

În tulburările legate de POLG, mutaţiile din gena POLG determină o reducere a conţinutului de ADN mitocondrial (ADNmt), care este esenţial pentru funcţionarea mitocondrială normală.

Acest lucru duce la o serie de semne şi simptome care pot include convulsii, pierderea vederii, disfuncţii musculare (miopatie), leziuni nervoase (neuropatie), tulburări de dezvoltare sau regresie şi insuficienţă hepatică.

Terapia experimentală, care a fost utilizată anterior pentru o altă boală mitocondrială, vizează mecanismul genetic defectuos care duce la epuizarea ADN-ului mitocondrial.

După şase luni de tratament, scorurile pacienţilor la Newcastle Mitochondrial Disease Scale - o scală clinică validată utilizată pentru a evalua progresia bolii mitocondriale - au fost mai scăzute, sugerând eficacitatea terapeutică a terapiei.

Cercetătorii raportează, de asemenea, o scădere a nivelului seric al factorului 15 de diferenţiere a creşterii (GDF-15) - un biomarker cantitativ al disfuncţiei mitocondriale.

În cele din urmă, echipa medicală a pacienţilor POLG a raportat îmbunătăţiri clinice, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul de energie, funcţia motorie, starea cognitivă şi comunicarea. Nu au fost raportate evenimente adverse grave atribuibile tratamentului.

„Mulţi dintre pacienţii din studiu se descurcau bine şi se dezvoltau destul de normal, până când au contractat o infecţie sau au suferit un alt eveniment declanşator al bolii POLG şi au regresat complet, pierzându-şi capacitatea de a merge, vorbi sau mânca. Este cu adevărat devastator pentru familie când se întâmplă acest lucru”, explică dr. Myers.

„Cu acest tratament, le oferim pacienţilor blocurile de ADN mitocondrial care le lipsesc, pentru a le ajuta mitocondriile să producă energia de care celulele lor au nevoie pentru a funcţiona corect”.

O pacientă a fost asimptomatică până la vârsta de 15 ani, când starea ei a început să se deterioreze. A început să aibă convulsii şi să aibă slăbiciuni şi probleme de echilibru, astfel încât nu putea să meargă singură decât câţiva paşi.

„De la începerea studiului, ea nu mai foloseşte un scaun cu rotile şi, în esenţă, duce viaţa unui adolescent normal”, adaugă dr. Myers.

Noua publicaţie raportează rezultatele primilor 10 copii şi adolescenţi cu mutaţii POLG înscrişi în studiu, dintre care unii au călătorit din Statele Unite, Brazilia şi India pentru a se alătura acestuia.

Toţi au primit acelaşi tratament, deoxycytidine/deoxythymidine în trei doze orale pe zi, pentru o perioadă iniţială de şase luni.

Perioada de tratament a fost extinsă la 24 de luni după ce unii participanţi au avut răspunsuri pozitive semnificative şi au dorit să continue tratamentul.

De atunci, alţi 14 pacienţi cu POLG s-au înscris în studiu şi sunt în curs de publicare datele de monitorizare care descriu efectele pe termen mai lung într-o cohortă mai mare.

Un studiu de caz

Liam este un băieţel în vârstă de zece ani cu boală mitocondrială cauzată de mutaţii în gena POLG.

În mai 2019, el a început să aibă unele convulsii şi a fost adus la MCH. A rămas acolo timp de aproximativ cinci săptămâni, având convulsii aproape 24 de ore pe zi, până când a primit combinaţia potrivită de medicamente. Când s-a întors acasă, îşi pierduse toată capacitatea de a comunica. La scurt timp după aceea, în iunie 2019, a început să aibă din nou crize şi a fost readmis în spital. Atunci au venit rezultatele testelor genetice şi a fost diagnosticat cu POLG.

„Când a fost diagnosticat, ni s-a spus că starea lui se va înrăutăţi în timp şi că îşi va pierde viaţa din cauza acestei boli. Această veste ne-a zdrobit şi mi-a schimbat traiectoria vieţii”, spune tatăl băiatului, Kevin Reason, care s-a dedicat de atunci cauzei acestei afecţiuni.

Medicii i-au vorbit despre combinaţia de medicamente, un tratament nou care ar fi putut ajuta şi, împreună, au decis să iniţieze un studiu clinic. Părinţii băiatului au înfiinţat o fundaţie pentru a finanţa studiul.

„Astăzi Liam poate merge din nou, poate comunica şi zâmbeşte. Tot ce vedem sunt îmbunătăţiri”, spune tatăl său. „Ştim că acest tratament nu vindecă boala, dar ne dă speranţă. Şi ne oferă timpul necesar de care avem nevoie pentru a găsi un tratament vindecător”.

Băiatul a fost primul pacient POLG care a încercat tratamentul în America de Nord. Cu ajutorul Fundaţiei şi sprijinului suplimentar din partea altor organizaţii non-profit, alţi 23 de pacienţi cu POLG s-au înscris de atunci în studiul clinic, potrivit sursei citate.

viewscnt