Folosirea roboţilor de reabilitare poate oferi un tratament optim post accident vascular cerebral (AVC). Utilizarea unui sistem automat în îngrijire a paraliziei membrelor superioare s-a dovedit benefică pentru pacienţi.
Numărul în creştere de AVC şi reabilitarea ulterioară au evidenţiat nevoia tot mai mare de strategii eficiente de îngrijire. Efectele secundare grave, cum ar fi paralizia motorie, pot fi dificil de remediat, însă încorporarea recentă a roboţilor în tratament s-a dovedit promiţătoare.
Roboţii automatizaţi oferă în mod repetat mişcările adecvate necesare pentru recuperarea funcţiei motorii. Cu toate acestea, pentru a asigura o îngrijire adecvată, adaptată la gradul de paralizie motorie, sunt necesare cunoştinţe despre roboţi şi reabilitare.
Profesorul Takashi Takebayashi de la Şcoala superioară de ştiinţe pentru reabilitare din cadrul Universităţii Metropolitane din Osaka a condus o echipă care a colectat date din utilizarea efectivă a robotului de reabilitare ReoGo-J al producătorului Teijin Pharma.
Echipa a analizat programele de reabilitare care au fost selectate de personalul medical pentru a corespunde gradului de paralizie motorie.
Analizând datele, grupul a dezvoltat primul sistem din lume care recomandă automat programul optim de reabilitare. Pe baza unui test simplu de verificare a gradului de paralizie motorie a mâinilor unui pacient, se poate determina un tratament adecvat.
„Prin utilizarea acestui sistem, atâta timp cât cadrele medicale pot efectua testul, chiar şi personalul fără experienţă în lucrul cu roboţii poate oferi o reabilitare robotică adecvată pentru paralizia motorie”, a declarat miercuri profesorul Takebayashi într-un comunicat.
„Sperăm că acest lucru va duce la promovarea în continuare a reabilitării robotizate şi la reducerea sarcinii asupra personalului medical”.
Constatările au fost publicate în revista Scientific Reports.