O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, a dezvoltat primul test de urină pentru detectarea timpurie a cancerului pulmonar. Testul ţinteşte o categorie de celule din organism numite senescent (sau "celule zombi"), care pot favoriza apariţia cancerului în organism.
Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai periculoase forme de cancer, provocând anual peste 200.000 de decese în Uniunea Europeană, iar depistarea timpurie a acestei boli poate creşte speranţa de viaţă a pacienţilor.
Noul test a fost realizat de o echipă de cercetare condusă de prof. Ljiljana Fruk şi dr. Daniel Munoz Espin şi poate detecta cancerul pulmonar în stadii foarte timpurii, cu luni sau chiar ani înainte de apariţia primelor simptome, potrivit Cancer Research UK, organizaţie implicată în finanţarea proiectului de cercetare.
Testul ţinteşte celulele senescent ("bătrâne", numite şi "zombi"), care nu se mai pot diviza aşa cum o fac celulele active. Atunci când "celulele zombi" încep să se acumuleze într-o zonă a organismului, ele pot remodela mediul în care se află, facilitând creşterea necontrolată a celulelor canceroase.
"Ştim că, înainte de apariţia cancerului, apar schimbări în ţesuturile afectate. Una dintre aceste schimbări este acumularea de celule deteriorate, dar care nu sunt destul de deteriorate pentru a fi îndepărtate, dar suficient încât să emită semnale care reprogramează ţesutul şi îl fac locul perfect pentru dezvoltarea cancerului", a explicat prof. Fruk.
Pentru a realiza testul, cercetătorii au identificat o proteină specifică emisă de aceste celule din plămâni şi au creat o sondă, cu rol de senzor, care detectează proteina respectivă.
Testul începe cu o injecţie care introduce sonda în organism. Sonda este tăiată în două de proteina ţintită, iar apoi bucăţile rezultate ajung la rinichi şi sunt eliberate din organism prin urină.
Partea a doua a testului constă în vizualizarea părţilor de sondă în urină, cu un filtru argintat, folosit în trecut la developarea fotografiilor.
Prin monitorizarea culorii urinei după injecţie, cercetătorii pot identifica dacă celulele respective sunt prezente în plămâni, ceea ce indică primele semne ale schimbărilor patologice ce duc la cancer.
Până acum, testul a fost testat cu succes pe şoareci. Cercetătorii intenţionează să demareze î curând primele studii clinice pe oameni.