Primul vaccin anti-poliomielitic dezvoltat în ultimii 50 de ani, testat cu succes într-un studiu clinic

Primul vaccin anti-poliomielitic dezvoltat în ultimii 50 de ani, testat cu succes într-un studiu clinic

Primul vaccin oral anti-poliomielitic dezvoltat în ultimii 50 de ani a fost testat cu succes într-un studiu clinic de faza I. Spre deosebire de vaccinurile actuale, care conţin virus viu atenuat, noul vaccin conţine virus editat genetic, astfel încât să nu poată evolua pentru a îmbolnăvi oamenii.

Noul vaccin a fost testat într-un  studiu clinic de faza I-a, iar rezultatele au fost pozitive.

Înainte de pandemia de coronavirus SARS-CoV-2, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a desfăşurat una dintre cele mai ample campanii de vaccinare anti-poliomielitică.

Între 2000 şi 2017, campania de vaccinare a eradicat aproape complet boala provocată de virusurile polio şi a prevenit infecţia la circa 13 milioane de copii.

Totuşi, în ultimii ani, eforturile de vaccinare anti-poliomielitică au fost afectate de apariţia unor epidemii de poliomielită generată de vaccin – adică virusul viu atenuat folosit în vaccinurile orale au dezvoltat abilitatea de “scăpa” din persoana vaccinată şi de a infecta alte persoane în zone în care rata de vaccinare este foarte scăzută.

O echipă de cercetători din Statele Unite, Marea Britanie şi Belgia - condusă de virusologii Raul Andino, profesor de microbiologie la Universitatea California din San Francisco, şi Andrew Macadam de la Institutul Naţional de Standarde Biologice şi Control (NIBSC) - a demarat dezvoltarea unui vaccin mai sigur, în urma unei finanţări din partea Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.

Într-un studiu publicat în 2017, prof. Andino a explicat că, în toate epidemiile generate de vaccinul anti-poliomielitic, virusul a folosit aceleaşi 3 etape de mutaţie de la un virus atenuat din vaccin la un virus activ periculos pentru oameni.

Pentru a evita riscul unor noi epidemii generate de vaccin, echipa de cercetători au folosit metode de inginerie genetică pentru a crea un vaccin anti-poliomielitic mai sigur. Prima ţintă a fost ca virusul din vaccin să nu mai poată urma cele 3 etape de mutaţie pentru a redeveni activ şi virulent.

Astfel, cercetătorii au modificat o anumită regiune a genomului viral care este necesară în evoluţia virusului de la virus atenuat din vaccin la virus reactivat – şi s-au asigurat că virusul nu poate anula modificarea nici dacă schimbă material genetic cu alte virusuri similare.

“Din câte cunoaştem, acesta este primul efort de a proiecta raţional un virus viu atenuat bazat pe cunoaşterea detaliată a biologiei sale, în contrast cu abordarea standard de a transfera virusul în celule animale pentru a elimina virulenţa de la oameni prin mecanisme neînţelese complet”, a afirmat prof. Andino, citat de sciencedaily.com.

Într-un studiu publicat săptămâna aceasta în “Cell Host and Microbe”, autorii au prezentat primele rezultate ale unui studiu clinic de faza I-a în care a fost testat noul vaccin.

Studiul a inclus 15 voluntari înrolaţi la Universitatea din Anvers, Belgia, care au primit noul vaccin oral – după ce anterior au fost vaccinaţi cu cu un vaccin cu proteină virală, pentru a elimina orice risc.

Rezultatele studiului au arătat că noul vaccin este mai stabil şi mai eficient decât vechiul vaccin Sabin (poliomielitic trivalent viu atenuat), folosit de circa 50 de ani. Astfel, participanţii la studiu au dezvoltat anticorpi puternici împotriva virusului polio, iar particulele virale din scaun nu au putut să infecteze şoarecii folosiţi în cadrul studiului.

Studii anterioare au arătat, în schimb, că 90% dintre şoarecii expuşi la virusurile eliminate prin scaun de persoanele vaccinate cu vaccinul Sabin au paralizat.

Vaccinul este în prezent testat într-un studiu clinic de faza a II-a, iar OMS pregăteşte deja derularea unui studiu clinic de faza a III-a. Dacă rezultatele vor fi pozitive şu vaccinul va fi aprobat, OMS ar putea folosi noul vaccin în campaniile viitoare de vaccinare în zonele în care poliomielită încă persistă – în special în Pakistan şi Afganistan.

În 2018 au fost înregistrate 27 de cazuri de poliomielită sălbatică, toate în Pakistan şi Afganistan, unde boala contagioasă virală este endemică.

viewscnt