Radiaţiile terahertz de înaltă frecvenţă, un potenţial tratament pentru Alzheimer?

Radiaţiile terahertz de înaltă frecvenţă, un potenţial tratament pentru Alzheimer?

În încercarea de a combate bolile neurodegenerative, precum Alzheimer şi Parkinson, oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra acumulării în creier a anumitor proteine cu defecte de pliere numite amiloid. Astfel de acumulări sunt considerate a fi o trăsătură definitorie a acestor boli. În esenţă, aceste proteine se comportă eronat, ducând la formarea unor aglomerări, ceea ce poate deteriora celulele creierului. În prezent, o echipă de specialişti din China avansează ideea că un tratament împotriva acestor boli neurodegenerative ar putea implica ţintirea acestor proteine cu ajutorul undelor electromagnetice de înaltă frecvenţă.

Pentru a înţelege defectele de pliere gândiţi-vă la proteinele amiloide ca la o hârtie origami prost pliată.

Atunci când aceste proteine se pliază greşit, ele încep să se aglomereze. Ca o reacţie în lanţ, odată ce o proteină se comportă greşit, altele tind să o urmeze, ceea ce duce la o cascadă de aglomerări toxice, care nu fac bine creierului.

O echipă de crcetători de la Universitatea din Peking ar fi găsit o modalitate de a regla aceste aglomerări toxice folosind unde cu o anumită frecvenţă, potrivit unui comunicat.

Descoperirile sugerează că există un potenţial de a încetini sau chiar de a preveni apariţia unor boli precum Alzheimer.

Prezenţa depunerilor extracelulare de β-amiloid (beta-amiloid) sub formă de plăci neuronale şi acumularea intracelulară de proteine tau hiperfosforilate sub formă de încurcături (ghemuri) neurofibrilare rămân principalele caracteristici neuropatologice pentru diagnosticarea bolii Alzheimer.

Recenta cercetare a echipei din China se bazează pe un concept propus în 2018.

Se crede că anumite unde de înaltă frecvenţă, cunoscute sub numele de unde electromagnetice (EM) THz, ar putea afecta procesele biologice din corpul uman.

Aceste unde rezonează cu moleculele, modificând în special modul în care acestea se leagă între ele.

Oamenii de ştiinţă cred că, dacă ar putea direcţiona aceste unde aşa cum trebuie, ar putea preveni aglomerarea nedorită a proteinelor amiloide.

Experimentele anterioare au lăsat să se înţeleagă că anumite frecvenţe de lumină ar putea descompune aceste acumulări toxice de proteine.

Exista însă o problemă - aceste frecvenţe produceau, de asemenea, căldură, care putea fi dăunătoare organismului.

Astfel, cercetătorii au căutat o modalitate mai sigură, non-termică, de a obţine acelaşi efect.

Echipa de oameni de ştiinţă chinezi a folosit un laser specializat pentru a ilumina cu o anumită frecvenţă de lumină mostre de proteine amiloide (Aβ).

Ei au descoperit că acest tratament a încetinit procesul de aglomerare a proteinelor.

Testele au arătat că această frecvenţă a fost sigură pentru celule şi ar putea chiar să aducă beneficii funcţiei acestora.

Tratamentul nu doar a încetinit procesul toxic de aglomerare, ci a schimbat structura proteinei. Este ca şi cum hârtia origami prost pliată ar fi corectată, împiedicând reacţia în lanţ de aglomerare a proteinelor.

Cercetătorii cred că ţintirea acestor proteine cu ajutorul undelor THz ar putea schimba lupta împotriva bolii Alzheimer.

Deşi cercetările lor s-au bazat pe Aβ, ei speculează că tactici similare ar putea fi folosite împotriva altor proteine, cum este proteina tau, deschizând astfel noi orizonturi de cercetare pentru tratamente combinate.

Concluziile studiului, publicate în revista Light Science & Applications, sugerează că undele THz ar putea fi o strategie promiţătoare pentru a întârzia depozitele fibrilare şi de amiloid în patologia Alzheimer.

viewscnt