Rata amputărilor la pacienţii dializaţi din SUA a scăzut sensibil în ultimii 15 ani

Rata amputărilor la pacienţii dializaţi din SUA a scăzut sensibil în ultimii 15 ani

Rata amputărilor extremităţilor inferioare a scăzut sensibil în ultimii 15 ani în Statele Unite în cazul pacienţilor dializaţi cu boală cronică de rinichi în fază terminală, potrivit unui studiu citat de Reuters.

Pacienţii cu diabet zaharat prezintă un risc crescut de amputare a extremităţii inferioare.

Studii recente au indicat o scădere a ratei amputărilor la pacienţii dializaţi care nu se află în fază terminală, însă nu existau date recente privind persoanele cu boală cronică de rinichi în fază terminală, arată autorii studiului, publicat în JAMA Internal Medicine.

Cercetătorii au analizat peste 3,7 milioane de înregistrări din registrul naţional al pacienţilor din Statele Unite şi au descoperit că rata ajustată a amputărilor extremităţilor inferioare a scăzut cu 51% între 2000 şi 2014, de la 5,42% la 100 de persoane-ani până la 2,66% în 2014.

“Noi, în calitate de practicieni, credem că ne facem bine treaba, dacă ne uităm la scăderea ratei amputărilor. Tendinţa ar putea fi legată de un control mai bun al glicemiei, al tensiunii arteriale şi al colesterolului, sau de controale mai frecvente ale picioarelor sau de alte intervenţii”, a afirmat unul dintre autorii studiului, Tara Chang, de la Universitatea Stanford din California.

Rata ajustată a amputărilor deasupra genunchiului şi sub genunchi s-a redus cu 65%, respectiv cu 59%, în timp ce rata amputărilor sub gleznă a coborât cu 26%.

În cazul pacienţilor cu diabet şi obezitate morbidă, rata amputărilor a scăzut de asemenea – de la 8,65 la 100 de persoane-ani în 2000 la 4,09 în 2014 -, însă rămâne de peste cinci ori mai mare decât în cazul persoanelor fără diabet.

Studiul, realizat fără finanţare comercială, mai arată că rata amputărilor este mai mare la pacienţii cu vârsta sub 65 de ani şi în rândul bărbaţilor.

Un studiu publicat recent sugerează că poluarea aerului provoacă unul din şapte cazuri de diabet pe plan mondial, fiind cauza a peste 3,2 milioane de cazuri de diabet de tip 2 în fiecare an.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în România erau înregistrate aproximativ un milion de persoane cu diabet în 2015.

Un studiu finalizat în 2014 şi care a evaluat prevalenţa diabetului in populatia adultă a României (20-79 de ani) a arătat că prevalenţa reală a diabetului în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă 1,8 milioane de persoane, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România.

viewscnt