Oamenii de ştiinţă avertizează cu privire la potenţialele efecte pe termen lung asupra sănătăţii ale unor medicamente populare pentru slăbit, după ce au descoperit, într-un studiu recent, că acestea reduc muşchiul inimii.
Medicamentele populare pentru pierderea în greutate, ar putea, de asemenea, să micşoreze inima şi alţi muşchi, conform unui nou studiu al Universităţii canadiene din Alberta, publicat recent în JACC: Basic to Translational Science.
Autorii spun că cercetarea ar trebui să fie „o avertizare” cu privire la posibilele efecte pe termen lung ale acestor medicamente asupra sănătăţii.
„Dacă oamenilor le-au fost prescrise aceste medicamente, atunci beneficiile ar trebui probabil să depăşească cu mult riscurile”, spune Jason Dyck, autor principal al studiului, profesor de pediatrie la facultatea de medicină şi stomatologie şi membru al Institutului canadian de Cercetare pentru Sănătatea Femeilor şi Copiilor, într-un comunicat al universităţii.
„Cu toate acestea, numărul din ce în ce mai mare de persoane care ar putea lua aceste medicamente, care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi care nu sunt expuse riscului, au un calcul diferit al raportului risc-recompensă, de care ar trebui să fie informate”, a precizat specialistul
Echipa canadiană şi-a propus să studieze de ce un efect secundar raportat al Ozempic (care conţine substanţa activă semaglutidă), principalul medicament pentru pierderea în greutate, este pierderea musculaturii scheletice.
Medicamentele pe bază de semaglutidă (care fac parte din clasa de agonişti/analogi ai peptidei-1 asemănătoare glucagonului - GLP-1), au fost iniţial concepute pentru a ajuta pacienţii adulţi cu diabet zaharat de tip 2 să-şi controleze glicemia. Cu toate acestea, medicamentul - şi o serie de altele din aceeaşi clasă - sunt, de asemenea, promovate pentru eficienţa lor ca medicamente anti-obezitate.
Acum, cercetătorii de la laboratorul universităţii din Alberta au constatat pe studiile la şoareci că muşchiul cardiac a scăzut, de asemenea, atât la şoarecii obezi, cât şi la cei slabi. Efectul sistemic observat la şoareci a fost apoi confirmat în celulele cardiace umane cultivate în laborator.
Prof. Dyck, care deţine Catedra de cercetare canadiană în medicină moleculară şi conduce Centrul de cercetare cardiovasculară, spune că echipa sa nu a observat niciun efect funcţional dăunător asupra inimilor şoarecilor cu un cord mai mic şi, prin urmare, nu s-ar aştepta la niciun efect evident asupra sănătăţii la om. Dar el adaugă că ar putea exista un impact mai mare pe termen lung sau unele forme de stres cardiac ar putea avea un efect dăunător care nu a fost observat în repaus.
„Având în vedere numărul tot mai mare de persoane care iau acest medicament care nu au boli cardiovasculare sau care nu sunt clasificate ca obeze, sugerăm ca structura şi funcţia cardiacă să fie evaluate cu atenţie în studiile clinice anterioare şi în curs de desfăşurare”.
Studiul laboratorului prof. Dyck vine pe urmele unui comentariu publicat în numărul din noiembrie al revistei The Lancet de către o echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Alberta, Universitatea McMaster şi Universitatea de Stat din Louisiana, care a examinat cercetările emergente ce arată că până la 40 % din greutatea pierdută de persoanele care utilizează medicamente pentru pierderea în greutate este de fapt muşchi.
Carla Prado, cercetător în nutriţie în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Agricole, ale Vieţii şi Mediului şi autor principal al comentariului, explică faptul că această rată de declin muscular este semnificativ mai mare decât cea observată în mod obişnuit în cazul dietelor hipocalorice sau al îmbătrânirii normale şi ar putea duce la o serie de probleme de sănătate pe termen lung - inclusiv scăderea imunităţii, creşterea riscului de infecţii şi vindecarea deficitară a rănilor.
„Muşchii fac mult mai mult decât să ne ajute să ne mişcăm sau să ridicăm lucruri. Reprezintă un organ puternic care ne menţine sănătoşi în mai multe moduri”, spune ea.
De exemplu, muşchii stochează elemente de construcţie importante - aminoacizii - pe care organismul le utilizează atunci când suntem bolnavi, stresaţi sau răniţi pentru a se repara şi a rămâne puternici. De asemenea, joacă un rol foarte important în gestionarea zahărului din sânge (glicemie), ceea ce ajută la prevenirea diabetului.
De asemenea, Prado notează că muşchii eliberează molecule speciale numite miochine care semnalează altor părţi ale corpului să ajute la combaterea infecţiilor şi să sprijine sistemul imunitar.
„De aceea, conservarea muşchilor este atât de importantă, în special în timpul tratamentelor de pierdere în greutate - nu este vorba doar despre a rămâne puternic, ci despre a menţine întregul nostru corp rezistent şi sănătos”, a precizat ea.
În comentariu, autorii sugerează că pierderea musculară datorată reducerii greutăţii poate exacerba, de asemenea, afecţiuni precum obezitatea sarcopenică - caracterizată printr-o combinaţie de grăsime corporală ridicată şi masă musculară scheletică scăzută - care contribuie la rezultate mai proaste în ceea ce priveşte sănătatea, inclusiv bolile cardiovasculare şi rate mai ridicate de mortalitate.
Deşi efectele pe termen scurt ale pierderii musculare asupra forţei fizice şi a funcţiei rămân neclare, comentariul solicită cercetări viitoare pentru a explora modul în care reducerea masei musculare ar putea îmbunătăţi masa şi compoziţia musculară.
Pentru a menţine muşchii puternici în timp ce pierdeţi în greutate, Prado spune că este esenţial să vă concentraţi pe două lucruri principale: nutriţia şi exerciţiile fizice. O nutriţie adecvată înseamnă obţinerea unei cantităţi suficiente de proteine de înaltă calitate, vitamine şi minerale esenţiale şi alţi nutrienţi pentru „construirea muşchilor”. Uneori, asta poate include suplimente de proteine pentru a asigura că organismul are ceea ce are nevoie.
„Exerciţiul este la fel de important - în special antrenamentul de rezistenţă, cum ar fi ridicarea de greutăţi sau utilizarea benzilor de rezistenţă”, a precizat Prado, care a fost recent numită să conducă Catedra de cercetare din Canada în nutriţie integrativă, compoziţie corporală şi metabolism energetic. „Acest tip de exerciţiu ajută muşchii să nu se dizolve în timpul pierderii în greutate şi să se menţină puternici”.
Ea adaugă că pentru oricine utilizează medicamente pentru pierderea în greutate, este mai bine să urmeze un program echilibrat care include atât proteine suficiente, cât şi antrenamente de rezistenţă.
„Acest lucru poate ajuta oamenii să piardă grăsime, minimizând în acelaşi timp pierderea musculară, ceea ce îi ajută să obţină toate beneficiile pentru sănătate ale tratamentului şi să rămână puternici”.
Prado, care este membră a Institutului de Cercetare a Cancerului din Alberta de Nord, al Institutului de Cercetare a Sănătăţii Femeilor şi Copiilor, a Institutului de Diabet din Alberta, a Institutului de Transplant din Alberta şi a Institutului de Tehnologie de Reabilitare Senzorială Motorie, colaborează cu echipa prof. Dyck pentru a explora mecanismele şi impactul diferitelor forme de epuizare musculară în legătură cu această clasă de medicamente pentru slăbit (analogi ai peptidei-1 asemănătoare glucagonului/GLP-1).