Sănătatea vasculară precară accelerează îmbătrânirea creierului, confirmă un nou studiu

Sănătatea vasculară precară accelerează îmbătrânirea creierului, confirmă un nou studiu

Folosind un instrument de inteligenţă artificială (AI), cercetătorii de la Institutul Karolinska au analizat imagini ale creierului unor persoane în vârstă de 70 de ani şi au estimat vârsta biologică a creierului acestora. Ei au constatat că factorii care dăunează sănătăţii vasculare, cum ar fi inflamaţia şi nivelurile ridicate de glucoză, sunt asociaţi cu un creier cu aspect mai bătrân, în timp ce stilurile de viaţă sănătoase au fost legate de creierele cu un aspect mai tânăr.

În fiecare an, peste 20.000 de persoane din Suedia dezvoltă o formă de demenţă, boala Alzheimer reprezentând aproximativ două treimi din cazuri. Viteza cu care îmbătrâneşte creierul este afectată de diverşi factori de risc şi de sănătate, spun cercetătorii.

„În ciuda introducerii recente a unor noi medicamente împotriva bolii Alzheimer, acestea nu vor funcţiona pentru toate persoanele care suferă de demenţă, astfel încât ne-am propus să studiem ce poate stimula rezistenţa creierului împotriva proceselor patologice de îmbătrânire”, spune autorul principal al studiului, Anna Marseglia, cercetător la departamentul de neurobiologie, ştiinţe ale îngrijirii şi societate, într-un comunicat al Institutului Karolinska.

La studiu au participat 739 de persoane în vârstă de 70 de ani sănătoase din punct de vedere cognitiv, dintre care 389 erau femei, recrutate din cohorta H70 din Göteborg, Suedia.

Cercetătorii au efectuat scanări RMN ale creierelor acestora şi apoi au estimat vârsta imaginilor cerebrale rezultate folosind un algoritm bazat pe AI.

„Algoritmul este precis şi robust, şi uşor de utilizat”, spune cercetătorul principal Eric Westman, profesor de neurogeriatrie la acelaşi departament. „Este un instrument de cercetare care necesită încă o evaluare suplimentară, dar scopul nostru este ca acesta să aibă şi o utilizare clinică în viitor, cum ar fi în investigaţiile privind demenţa”, a menţionat cercetătorul.

Imaginile creierului au fost completate cu probe de sânge pentru măsurarea lipidelor, glucozei şi inflamaţiei. De asemenea, participanţii au efectuat teste cognitive. Cercetătorii au avut la dispoziţie şi date disponibile privind factorii stilului de viaţă, cum ar fi exerciţiile fizice şi afecţiunile medicale.

Instrumentul de AI a estimat vârsta creierului pentru ambele sexe la 71 de ani în medie. Cercetătorii au analizat apoi „diferenţa de vârstă a creierului” prin scăderea vârstei biologice estimate a creierului participanţilor din vârsta lor cronologică.

Echipa a constatat că diabetul, un AVC, boala vaselor mici cerebrale şi inflamaţia au fost legate de creierele cu un aspect mai bătrân, în timp ce un stil de viaţă sănătos care implică exerciţii fizice regulate ar putea fi legat de creierele cu un aspect mai tânăr.

„O concluzie a studiului este că factorii care afectează negativ vasele de sânge pot fi, de asemenea, legaţi de creierele cu aspect mai îmbătrânit, ceea ce arată cât de important este să menţinem vasele de sânge sănătoase, pentru a proteja creierul, asigurându-se, de exemplu, că nivelul glucozei din sânge este menţinut stabil”, spune Anna Marseglia.

Creierele femeilor şi bărbaţilor par să difere în ceea ce priveşte factorii legaţi de creierele cu aspect mai bătrân şi mai tânăr, ceea ce înseamnă că femeile şi bărbaţii sunt diferiţi şi în ceea ce priveşte modul în care îşi construiesc rezilienţa, un fenomen pe care cercetătorii intenţionează acum să îl studieze analizând nu numai determinanţii biologici, cum ar fi hormonii, ci şi influenţele socioculturale.

„Anul viitor, vom lansa un studiu pentru a înţelege modul în care sănătatea socială - inclusiv angajamentul social, conectivitatea şi sprijinul - la vârsta mijlocie şi înaintată, împreună cu somnul şi stresul, influenţează rezilienţa creierului, cu accent pe factorii de sănătate ai femeilor”, au declarat autorii.

 Rezultatele au fost publicate pe 20 decembrie în revista Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

viewscnt