Numărul de copii născuţi cu malformaţii cardiace congenitale ar putea creşte în viitor, deoarece încălzirea globală supune femeile gravide la risc mai mare de expunere la temperaturi periculos de ridicate, sugerează noi cercetări efectuate în Statele Unite.
Studiul este preliminar, iar impactul potenţial al schimbărilor climatice asupra afecţiunilor cardiace congenitale este departe de a fi clar, spun cercetătorii.
Însă studii anterioare au sugerat că mamele care sunt expuse la căldură extremă în primăvară sau vară, în special la începutul sarcinii, sunt mai predispuse să nască copii cu malformaţii cardiace.
”Sarcina timpurie, în special la 3-8 săptămâni după concepţie, este perioada critică pentru dezvoltarea inimii fătului”, au declarat co-autorii studiului, dr. Shao Lin şi dr. Wangjian Zhang de la University at Albany din Rensselaer, New York, citaţi de Reuters.
În prezent, malformaţiile cardiace congenitale afectează aproximativ 40.000 de naşteri pe an. Noul studiu, prezentat recent în ”Journal of the American Heart Association”, sugerează că în viitor ar putea să apară până la 7.000 de cazuri suplimentare într-o perioadă de 11 ani.
În cadrul cercetării, autorii au estimat numărul de copii care se aşteaptă să se nască între 2025 şi 2035. Apoi, folosind previziunile privind schimbările climatice de la NASA şi Institutul Goddard pentru Studii Spaţiale, au calculat creşterea medie anticipată a expunerii femeilor gravide la căldură în diferite regiuni din SUA ca urmare a încălzirii globale.
În timp ce autorii aşteptau să afle că expunerea la căldură în vară ar fi o problemă, studiul a arătat, de asemenea, că valurile de căldură timpurie sau căldura extremă în primăvară ar putea fi periculoase în unele părţi ale ţării.
Cercetătorii afirmă că rezultatele studiului pot fi folosite pentru a dezvolta strategii de reducere a riscurilor specifice regiunilor geografice şi anotimpurilor şi să permită o alocare mai eficientă a resurselor de sănătate publică.