Schimbările climatice, asociate cu un risc crescut pentru sănătatea mintală a bebeluşilor născuţi de mame cu depresie prenatală

Schimbările climatice, asociate cu un risc crescut pentru sănătatea mintală a bebeluşilor născuţi de mame cu depresie prenatală

Schimbările climatice presupun un risc semnificativ mai mare de apariţie a unor probleme de sănătate mintală în cazul copiilor născuţi de mame cu depresie prenatală, arată un studiu realizat în Statele Unite. 

Studiul a vizat bebeluşii născuţi de mame din New York, imediat după uraganul Sandy.

Studiul, prezentat în ”Infant Mental Health”, se bazează pe descoperiri anterioare ce arată că stresul prenatal legat de dezastre poate avea efecte negative asupra temperamentului bebeluşilor.

În noua lor lucrare, cercetătorii au constatat că, în cazul mamelor ce erau însărcinate în timpul uraganului Sandy şi erau predispuse la depresie, efectele asupra bebeluşilor au fost mult mai rele.

Depresia prenatală creşte riscul ca bebeluşii să aibă un temperament dificil, dar când am luat în considerare stresul experimentării unei catastrofe de mediu, unu plus unu n-au făcut doi, ci zece. Cercetarea noastră a arătat că în comparaţie cu alţi bebeluşi, cei născuţi de femei ce erau deprimate prenatal şi însărcinate în timpul uraganului Sandy au avut rate crescute de stres şi rate scăzute ale activităţilor ce provoacă plăcere”, a spus autoarea principală al studiului, Yoko Nomura, prof. de psihologie la The Graduate Center of The City University of New York şi Queens College, citată de sciencedialy.com.

Studiul a luat în considerare 310 de perechi, mame şi copii, recrutaţi din clinici ce servesc pacienţilor din jurul New York City. Cercetătorii au evaluat simptomele de depresie ale mamelor, iar mamele au raportat temperamentul bebeluşilor printr-un chestionar, la şase luni după naştere.

Bebeluşii mamelor deprimate au manifestat mai mult stres şi frică, mai puţine zâmbete şi râsete, în comparaţie cu bebeluşii mamelor cu scoruri mai mici de depresie, iar bebeluşii mamelor deprimate ce erau însărcinate în timpul uraganului Sandy au avut un temperament chiar mai rău.

Cercetătorii sunt de părere că răspunsurile epigenetice la factorii de stres externi ar putea fi cauza incidentelor crescute şi intensităţii provocărilor sănătăţii mintale a acestor bebeluşi.

Combinaţia dintre factorii de stres şi biologie ar putea compromite expresia genică şi poate cauza o cantitate excesivă de cortizol ce trece de la mamă la fetus, rezultând într-o reglare emoţională mai slabă a bebeluşilor, timiditate şi frică”, a explicat coautoarea studiului, Jessica Buthmann, doctorandă în psihologie la Graduate Center şi profesoară adjunctă la Queens College.

Echipa lui Nomura a recomandat monitorizarea şi screening-ul pentru mamele supuse riscului de depresie, în timpul evenimentelor ulterioare din mediul înconjurător, având în vedere că este probabil ca incidentele în creştere ale dezastrelor naturale să supună riscului mai multe mame şi bebeluşi pentru probleme de sănătate mintală legate de schimbarea de climă.

Ideea de bază este că trebuie să ne gândim să ne uităm la mamele cu risc major, deoarece consecinţele pe termen lung pentru sănătatea mintală a descendenţilor lor ar putea fi uşurate cu intervenţia potrivită”, a concluzionat Nomura.

viewscnt