Persoanele care au probleme cu somnul au un risc mai mare să sufere un accident vascular cerebral, infarct miocardic sau de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii chinezi şi publicat în "Neurology", jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.
"Aceste rezultate sugerează că, dacă putem viza persoanele care au probleme cu somnul prin terapii comportamentale, este posibil să putem reduce numărul de cazurile de accident vascular cerebral, atac de cord şi de alte boli cardiovasculare”, a declarat autorul studiului Liming Li, de la Universitatea Peking din Beijing, China, citat de sciencedaily.com.
Studiul a implicat 487.200 de persoane în China, cu o vârstă medie de 51 de ani. Participanţii nu au avut antecedente de accident vascular cerebral sau boli de inimă la începutul studiului.
Participanţii au fost întrebaţi dacă au vreunul dintre cele trei simptome de insomnie cel puţin trei zile pe săptămână: probleme de adormire sau de a rămâne adormiţi, dacă se trezesc prea devreme dimineaţa, sau dacă au probleme de a rămâne concentraţi în timpul zilei din cauza somnului precar.
11% din total au avut dificultăţi în a adormi sau a rămâne adormiţi; 10% au raportat trezirea prea devreme; iar 2% au avut probleme să rămână concentraţi în timpul zilei din cauza somnului precar. Cercetătorii nu au stabilit dacă oamenii au întâlnit definiţia completă a insomniei.
Participanţii au fost apoi urmăriţi în medie aproximativ 10 ani. În acea perioadă, au existat 130.032 de cazuri de accident vascular cerebral, atac de cord şi alte boli similare.
Persoanele care aveau toate cele trei simptome de insomnie au avut un risc cu 18% mai mare să dezvolte aceste boli decât persoanele care nu aveau. Cercetătorii au ajustat alţi factori care ar putea afecta riscul de accident vascular cerebral sau de boli de inimă, inclusiv consumul de alcool, fumatul şi nivelul de activitate fizică.
De asemenea persoanele care au avut probleme să adoarmă sau să rămână adormiţi au avut un risc cu 9% mai mare să sufere de accident vascular cerebral sau boli de inimă decât persoanele care nu aveau această problemă.
Totodată 32%, dintre persoanele cu acest simptom au avut un accident vascular cerebral sau o boală cardiacă, comparativ cu sau 26 % din persoanele care nu aveau acest simptom de insomnie.
Persoanele care s-au trezit prea devreme dimineaţa şi nu s-au putut întoarce la somn aveau cu 7% mai multe şanse să dezvolte aceste boli decât persoanele care nu aveau această problemă.
Persoanele care au raportat că au avut probleme să stea concentrate în timpul zilei din cauza somnului precar, au avut un risc cu 13% mai mare de a dezvolta aceste boli decât persoanele care nu aveau acest simptom.
Legătura dintre simptomele de insomnie şi aceste boli a fost şi mai puternică la adulţii mai tineri şi la persoanele care nu au avut hipertensiune arterială la începutul studiului, astfel că cercetările viitoare ar trebui să analizeze în special la detectarea timpurie intervenţiile care vizează aceste grupuri, se mai arată în concluziile cercetării.