Expunerea frecventă la emoţii negative ar putea avea un impact important asupra funcţionării sistemului imunitar, arată un studiu realizat recent în Statele Unite.
Studiul, efectuat de specialişti de la Pennsylvania State University conduşi de Jennifer Graham-Engeland, a scos la iveală faptul că stările negative pot schimba modul de funcţionare al răspunsului imun şi sunt asociate cu un risc crescut de inflamaţie exacerbată.
Unele studii anterioare au indicat că expunerea frecventă la stres, anxietate şi stări negative pot afecta semnificativ sănătatea fizică. Astfel, cercetătorii au stabilit că stresul cronic are un impact negativ asupra memoriei, iar sentimentele de suferinţă pot creşte riscul incidentelor cardiovasculare, cum ar fi atacul vascular cerebral.
Cercetătorii au folosit chestionare pentru ca participanţii la studiu să îşi înregistreze stările emoţionale de-a lungul timpului şi pe parcursul studiului. Aceste evaluări au avut loc pe parcursul a două săptămâni şi a permis echipei să traseze profilurile emoţionale ale participanţilor.
De asemenea, cercetătorii au evaluat răspunsul imun al voluntarilor, colectând mostre de sânge şi căutând markeri de inflamaţie.
Inflamaţia apare natural, ca parte a răspunsului imun, când corpul reacţionează la infecţii sau răni. Oricum, nivelul ridicat de inflamaţie este asociat cu o sănătate scăzută şi cu o gamă de afecţiuni cronice.
Graham-England şi echipa sa au observat că persoanele ce au înregistrat stări emoţionale negative de mai multe ori pe zi pentru perioade extinse de timp au avut tendinţa de a avea un nivel mai ridicat al biomarkerilor de inflamaţie în sânge.
De asemenea oamenii de ştiinţă au constatat că, dacă colectau mostre de sânge de la participanţi imediat după ce au experimentat o emoţie negativă - cum ar fi tristeţea sau furia -, biomarkerii de inflamaţie aveau un nivel mai ridicat în sânge.
În schimb, experimentarea sentimentelor pozitive - chiar şi pentru puţin timp înaintea colectării mostrei de sânge - a fost asociată cu un nivel mai scăzut al inflamaţiei. Acest lucru nu a fost valabil însă decât pentru participanţii de sex masculin, conform investigatorilor.
Cercetătorii sunt încrezători că studiul lor adaugă dovezi cruciale referitoare la impactul emoţiilor negative asupra sănătăţii.
Studiul este primul care explorează legătura dintre raportări ale stărilor din prezent şi pe termen lung şi măsurarea inflamaţiei.
”Sperăm că această cercetare va determina investigatorii să includă măsurători ale stresului şi emoţiilor şi să ajute la caracterizarea mecanismelor din spatele asocierii emoţiilor cu inflamaţia”, a explicat Graham-Engeland, citată de medicalnewstoday.com.
În viitor, ei speră că acest studiu şi altele similare le-ar permite specialiştilor să vină cu strategii mai bune pentru a îmbunătăţi starea emoţională şi astfel să protejeze sănătatea fizică.