O nouă cercetare de la King's College London, realizată de o cercetătoare de origine română, a arătat că stresul maternal înainte şi în timpul sarcinii ar putea afecta dezvoltarea cerebrală a bebeluşului.
În studiul publicat în ”Biological Psychiatry”, cercetătoarea doctorandă în Imagistică şi Sănătate Perinatală, Alexandra Lautarescu şi prof. Serena Counsell, directoare de Neuroimagistică Avansată au urmărit pentru prima dată relaţia dintre stresul maternal şi dezvoltarea cerebrală în cazul a 251 de bebeluşi născuţi prematur.
Cele două cercetătoare au găsit dovezi ale unei dezvoltări întrerupte a unui tract al materiei albe, fasciculul uncinat, în cazul bebeluşilor ai căror mame au trecut prin mai mult stres în perioada prenatală.
Mamele au completat un chestionar legat de evenimentele stresante, începând cu stresul de zi cu zi ca mutatul sau un examen, până la factori de stres mai severi cum ar fi doliul, separarea sau divorţul. Un scor de severitate al stresului a fost calculat în baza a câţi factori de stres au experimentat, cât şi în funcţie de severitatea acestora.
Cercetătorii au folosit şi o tehnică medicală de imagistică numită imagistica tensorului de difuzie, dezvoltată specific pentru observarea structurii materiei albe. Tractul materiei albe este implicat în tulburările de anxietate, la adulţii cu anxietate putând să apară schimbări în acest tract.
”Am descoperit că în cazul mamelor ce au fost mai stresate în timpul sarcinii şi în perioada dinaintea naşterii, materia albă a fost alterată la bebeluşi”, a spus Alexandra Lautarescu, citată de sciencedaily.com.
Conform cercetătorilor, acest studiu subliniază importanţa susţinerii mamelor însărcinate, studiile anterioare arătând că intervenţiile ca terapia cognitivă comportamentală pot ajuta la micşorarea rezultatelor adverse asupra bebeluşului. Medicii au un rol important atunci când vorbesc cu femeile înscărcinate, deoarce în timp ce aceştia întreabă de obicei pacientele despre simtomele depresive nu pun şi întrebări despre stresul general şi anxietate.
”Nu este ceva diagnosticat atât de des pe cât ar trebui în timpul sarcinii şi încercăm să subliniem că sănătatea mintală maternă în timpul sarcinii poate avea un impact asupra dezvoltării cerebrale a bebeluşului, ceea ce ar putea avea un impact asupra rezultatelor lui mai târziu în viaţă. Nimeni nu întreabă aceste femei în legătură cu stresul şi astfel nu au parte de nicio susţinere. Serviciile prenatale trebuie să fie conştiente că stresul trebuie luat în calcul şi trebuie să avem un fel de susţinere pentru mamele ce identifică că sunt stresate. Dacă încercăm să ajutăm aceste femei fie în timpul sarcinii, fie la începutul perioadei postnatale cu o intervenţie, acest lucru nu numai că va ajuta mama, dar va şi preveni întreruperea dezvoltării cerebrale a bebeluşului şi va îmbunătăţi rezultatele per total”, a mai explicat Alexandra Lautarescu.
Există dovezi ce sugerează că în cazul în care mamele au o sănătate mintală slabă
în timpul sarcinii aceasta poate duce la rezultate obstretice adverse asupra bebeluşului (o greutate mai scăzută la naştere sau naşterea prematură), dar ar putea duce de asemenea şi la comportamente timpurii alterate cum ar fi plânsul mai frecvent.
Sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă schimbările în dezvoltarea cerebrală a acestor bebeluşi vor duce la rezultate negative mai târziu în viaţă.