Studiu: Adolescenţii ce trăiesc într-un mediu familial pozitiv au un risc mai scăzut de a suferi de depresie de-a lungul vieţii

Studiu: Adolescenţii ce trăiesc într-un mediu familial pozitiv au un risc mai scăzut de a suferi de depresie de-a lungul vieţii

Adolescenţii cu relaţii pozitive de familie pot fi mai puţin susceptibili să dezvolte depresie în perioada adolescenţei sau la vârsta adultă timpurie, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii au analizat răspunsurile dintr-o serie de chestionare despre dinamica familiei şi simptomele depresiei primite de la 18.185 de voluntari începând cu vârste începând de la 15 ani în medie şi până la vârsta de 32de ani sau chiar 43 de ani.

Tinerii care au beneficiat de mai multă coeziune familială şi au avut mai puţine conflicte cu părinţii au avut un risc mai scăzut de a dezvolta simptome de depresie din adolescenţă până la vârsta medie decât tinerii care nu au avut astfel de relaţii familiale pozitive, se mai arată în concluziile cercetării.

"Coeziunea familiei şi conflictul scăzut dintre părinţi şi copii în adolescenţă nu numai că protejează adolescenţii de depresie în perioada sensibilă şi vulnerabilă a adolescenţei, dar, de asemenea, promovează sănătatea mintală de-a lungul vârstei adulte până la vârsta mijlocie", a declarat coautorul studiului Ping Chen de la University of North Carolina din Chapel Hill, citat de Reuters.

Avantajele diferă însă între bărbaţi şi femei, acestea din urmă beneficiind mai mult de relaţiile familiale pozitive decât bărbaţii, în special în adolescenţă şi la începutul vârstei de 20 de ani.

La rândul lor barbaţii beneficiează o perioadă mai îndelungată de conflictul scăzut dintre părinţi şi copii din perioada adolescenţei.

Pentru a evalua dinamica familiei, cercetătorii au întrebat adolescenţii cât de des simţeau că membrii familiei lor îi înţelegeau, cât de des se distrau cu familia şi cât de des acordau atenţie familiei. De asemenea, cercetătorii au întrebat despre conflictul părinte-copil şi cât de des adolescenţii au avut discuţii serioase cu părinţii cu privire la comportamentul lor.

Rezultatele studiului arată că adolescenţii care trăiesc acasă într-un mediu care îi susţine, cu membrii familiei care îi înţeleg şi le acordă atenţie vor dezvolta sentimente pozitive care vor ajuta adolescenţii să facă faţă cu mai multă uşurinţă situaţiilor de viaţă, în timp ce adolescenţii ce nu beneficiază de relaţii de familie pozitive pot dezvolta mai multe sentimente negative şi o stimă de sine scăzută şi pot intra la vârsta adultă nepregătiţi pentru a face faţă stresului.

În timp ce relaţiile de familie pot fi o piesă a puzzle-ului, mulţi alţi factori precum genetica, abuzul sau bolile grave, pot duce la creştere riscului de depresie, iar adolescenţii din familii mai puţin coezive "nu trebuie consideraţi condamnaţi la depresie pe viaţă", deoarece aceştia pot găsi surse similare de sprijin social şi să câştige abilităţi de a face faţă stresuluiprin alte conexiuni sociale, cu prietenii, instituţiile religioase şi de altă natură şi în comunitatea locală, au mai afirmat autorii cercetării.

viewscnt