Persoanele bolnave de cancer la prostată care fumează au riscuri mai mari de revenire a tumorilor sau de extindere a acestora la alte organe, arată un studiu publicat recent, citat de Reuters.
Cercetătorii au examinat date privind 22.549 de bolnavi de cancer la prostată fără metastaze, care au suferit operaţii sau tratamente prin radioterapie.
Dintre pacienţi, circa o cincime erau fumători. Într-o perioadă de şase ani după operaţie sau radioterapie, în comparaţie cu pacienţii nefumători, cei fumători au înregistrat o rată cu 40% mai mare de revenire a tumorilor şi o rată dublă de extindere a tumorilor la alte organe.
De asemenea, fumătorii au o rată mai mare cu 89% de risc de a muri de cancer, arată studiul.
“Fumatul într-o perioadă anterioară este asociat cu riscuri mai mari de revenire (a bolii, n.r.), dar nu cu extinderea tumorilor sau cu risc mai mare de deces, ceea ce arată importanţa renunţării la fumat pentru a îmbunătăţi şansele de vindecare”, a declarant medicul Shahrokh Shariat de la Universitatea de Medicină din Viena.
Potrivit specialiştilor, fumatul produce peste 70 de agenţi cancerigeni, însă deocamdată nu este clar de ce fumatul creşte riscul de îmbolnăvire sau generează forme mai agresive de cancer la prostate.