Cuplurile care mânâncă în mod frecvent peşte şi fructe de mare au o activitate sexuală mai intensă şi au şanse mai mari de a concepe copii faţă de cuplurile care evită astfel de alimente, arată un studiu realizat în Statele Unite, citat de Reuters.
Cercetătorii au analizat 500 de cupluri din statele Michigan şi Texas timp de un an, cărora le-au cerut să menţioneze zilnic într-un jurnal consumul de peşte sau fructe de mare.
Cuplurile în care ambii parteneri au consumat fructe de mare sau peşte au înregistrat o probabilitate mai mare cu 39% de a face sex, arată studiul.
Până la finalul anului, 92% dintre cuplurile care au mâncat peşte sau fructe de mare cel puţin de două ori pe săptămână au conceput copii, faţă de 79% dintre cuplurile care au consumat mai rar astfel de alimente.
"Chiar dacă creşterea activităţii sexuale ar putea reprezenta un mecanism comportamental ce corelează consumul de alimente provenite din mare cu o rată a fecundităţii mai mare, acesta nu este singurul mecanism observat", afirmă unul dintre autorii studiului, Audrey Gaskins, cercetător nutriţionist la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston.
"Credem că această corelaţie între hrana provenită din mare şi fecunditate, independent de activitatea sexuală, ar putea fi generată de o creştere a calităţii spermei, de funcţionarea ciclului menstrual, de calitatea embrionilor, în condiţiile în care studii anterioare au indicat astfel de beneficii ca urmare a consumului sporit de peşte şi de fructe de mare şi a aportului de omega-3", a adăugat el.
Medicii recomandă de obicei persoanelor adulte să mânânce de cel puţin două ori pe săptămnă peşte gras - somon, macrou, hering sau ton - cu un conţinut ridicat de omega-3, ce reduce riscul de infarct sau accident vascular cerebral.
Totuşi, medicii le recomandă femeilor însărcinate să nu consume peşte de mai mult de trei ori pe săptămână pentru a evita asimilarea de mercur, ce poate cauza probleme în dezvoltarea fătului.
Totuşi, cercetătorii spun că există diferenţe mari între diferite specii de peşte în ceea ce priveşte concentraţia de mercur sau alte substanţe periculoase.
"Consumul de sardine şi de anşoa este recomandat, deoarece sunt peşti mici, cu conţinut redus de substanţe periculoase. Tonul este mai puţin recomandat, deoarece poate avea un conţinut ridicat de mercur", a menţionat Tracey Woodruff, director al programului de sănătate a reproducerii la Universitatea din California, San Francisco.