Noi cercetări efectuate de oamenii de ştiinţă de la Trinity College din Dublin arată că deficienţa de vitamina D este un factor determinant important al funcţiei musculare scheletice slabe la adulţii cu vârsta de peste 60 de ani.
Menţinerea funcţiei musculare scheletice de-a lungul vieţii este o componentă crucială a îmbătrânirii cu succes, în promovarea independenţei, mobilităţii, calităţii vieţii şi reducerii căderilor şi fragilităţii. Deşi exerciţiile fizice de rezistenţă sunt cunoscute pentru capacitatea de a păstra funcţia musculară, există dovezi crescânde că nivelul adecvat de vitamina D poate fi, de asemenea, protector.
Conform datelor cercetării, prevalenţa slăbiciunii musculare a fost de două ori mai mare în rândul adulţilor în vârstă cu deficienţă de vitamina D (40,4%) comparativ cu cei cu un nivel adecvat de vitamina D (21,6%).
În mod similar, performanţa musculară a fost de 3 ori mai afectată la adulţii vârstnici cu deficienţă de vitamina D (25,2%) comparativ cu cei cu un nivel potrivit al acesteia (7,9%).
Deşi studiul a confirmat beneficiile asociate activităţii fizice, adulţii mai vârstnici care participă la o activitate fizică regulată moderată având riscul de forţă musculară slabă şi performanţă fizică redusă semnificativ mai mic, pe baza unei analize statistice mai complexe, cercetarea a arătat că deficienţa de vitamina D a crescut semnificativ probabilitatea de deteriorare a forţei şi performanţei musculare.
În general, se acceptă ca deficienţa de vitamina D (la 25 (OH) D <30 nmol / L) trebuie să fie inversată pentru a preveni boala osoasă, această strategie poate proteja şi funcţia musculară scheletică la îmbătrânire.
Rezultatele se bazează pe analiza datelor de la 4.157 de adulţi cu vârsta de peste 60 de ani, din Studiul Longitudinal Englezesc de Îmbătrânire (ELSA).
Pentru evaluarea funcţiei musculare, cercetătorii au analizat două măsuri validate şi anume rezistenţa la prindere a mâinii şi performanţa fizică pe termen scurt. Totodată, vitamina D serică a fost măsurată [25-hidroxivitamina D] cu o concentraţie <30 nmol / L clasificată ca deficienţă de vitamina D, care este asociată cu boala osoasă.
"Rezultatele arată că deficienţa de vitamina D a crescut probabilitatea unei funcţii musculare slabe la adulţii în vârstă şi confirmă efectul protector al activităţii fizice. Menţinerea funcţiei musculare este incredibil de importantă şi adesea trecută cu vederea, în promovarea îmbătrânirii sănătoase", a declata Maria O'Sullivan, profesor asociat în nutriţie la Trinity College Dublin, citată de sciencedaily.com.