Copiii expuşi la fumul expirat de părinţii lor sunt mai predispuşi să dezvolte la maturitate fibrilaţie atrială, în comparaţie cu copiii nefumătorilor, a sugerat un nou studiu din ”American College of Cardiology”.
Luând în considerare familile din studiul pe termen lung "Framingham", cercetătorii au descoperit că jumătate din copiii fumătorilor incluşi în analiză au fost expuşi la cel puţin jumătate de pachet, adică 10 ţigări, zilnic, iar pentru fiecare pachet în plus pe zi în ceea ce priveşte expunerea la fum, riscul copiilor de a dezvolta fibrilaţie atrială la maturitate a crescut cu 18%. O mică parte a riscului a fost asociată cu tendinţa copiilor fumătorilor de a deveni fumători ca adulţi, conform cercetătorilor.
”Fumatul ar putea avea dezavantaje neintenţionate şi neanticipate ce nu au fost luate în considerare anterior ca parte a consecinţelor negative actuale totale ale fumatului. Aceste descoperiri demonstrează cum comportentele parentale şi expunerea pot influenţa semnificativ copiii în moduri care ar putea să fie evidente doar la maturitate”, a spus dr. Gregory Marcus, autor senior al studiului şi cercetător la University of California, San Francisco, citat de Reuters.
Pentru studiu, cercetătorii au examinat datele de la 2.816 de copii şi de la cel puţin unul din părinţii fiecăruia. Per total, 82% din copii au fost expuşi la fum de către unul dintre părinţi la un moment dat în timpul copilăriei.
Un total de 404 copii, sau 14,3%, au dezvoltat fibrilaţii atriale după ce cercetătorii au urmărit jumătate din copii pentru cel puţin 40 de ani. De asemenea, expunerea la fum a fost asociată cu un risc cu 34% mai ridicat de a deveni fumători, iar începerea fumatului a explicat în jur de 17% din riscul ridicat de fibrilaţii arteriale legat de fumatul de către părinţi.
Studiul nu a fost proiectat pentru a dovedi dacă sau cum fumatul pasiv în timpul copilăriei ar putea cauza fibrilaţii artieriale.
”Expunerea timpurie la fumul de ţigări ar putea rezulta în daune ale venelor pulmonare, inimii sau interfeţei dintre acestea două, ceea ce ar putea creşte predispoziţia de fibrilaţii atriale”, a mai spus Marcus.
O limitare a studiului este că cercetătorilor le-au lipsit date legate de fumat pentru o proporţie mare de părinţi, ce ar fi putut rezulta dintr-o conştientizare limitată a riscului asupra sănătăţii de la fumat, când unele familii au început să fie urmărite în anii 1950, au notat cercetătorii.