Studiu: Expunerea la substanţe chimice din produsele de larg consum în primul trimestru de sarcină, asociată cu un IQ mai scăzut la copii

Studiu: Expunerea la substanţe chimice din produsele de larg consum în primul trimestru de sarcină, asociată cu un IQ mai scăzut la copii

Expunerea în timpul primului trimestru de sarcină la diverse combinaţii de substanţe chimice care se află în produsele de larg consum, suspectate că ar afecta sistemul endocrin, este asociată cu un IQ mai scăzut al copiilor până la vârsta de 7 ani, conform unui nou studiu al cercetătorilor de la Icahn School of Medicine de la Mount Sinai şi de la Universitatea Karlstad, Suedia, prezentat în publicaţia "Enviroment International".

Acesta este unul dintre primele studii ce urmăresc efectul substanţelor chimice asupra sistemului endocrin în relaţie cu neurodezvoltarea.

Oamenii de ştiinţă au măsurat 26 de chimicale din sângele şi urina a 718 mame în timpul primului trimestru de sarcină în studiul ”Mame şi Copii” din Suedia (SELMA). Aceste chimicale au inclus bisfenol A (BPA), găsit în ambalajele de plastic pentru alimente şi băuturi, cât şi pesticide, ftalaţi şi alte chimicale găsite în produsele pentru consumatori.

Unele din cele 26 de chimicale sunt cunoscute pentru faptul că afectează activitatea endocrină la oameni, iar altele o afectează doar la animale, sau sunt suspectate că o afectează pentru că au aceleaşi caracteristici chimice cu alţi factori cunoscuţi pentru acest lucru.

Apoi, cercetătorii au urmărit copiii până la vârsta de 7 ani şi au descoperit că cei ale căror mame au avut niveluri mai ridicate de chimicale în timpul sarcinii au avut scoruri IQ mai mici - în mod particular băieţii, ale căror scoruri au fost mai mici cu două puncte. Bisfenolul F (BPF), un compus de înlocuire al BPA, a contribuit cel mai mult la scăderea IQ-ului copiilor, ceea ce sugerează că BPF nu este mai sigur pentru copii decât BPA.

Studiul a arătat că alte chimicale problematice au fost pesticidul cloropirifos; substanţelele polifluoralchile, găsite în produsele de curăţare; triclosanul, chimicală din săpunurile antibacteriene şi ftalaţii, găsiţi în plasticul şi cosmeticele polivinile.

Multe din chimicale stau în corp o perioadă scurtă de timp, ceea ce înseamnă că şi o expunere pe termen scurt ar putea fi periculoasă, deci cercetătorii sunt de părere că acest lucru indică faptul că prevenirea expunerii femeilor însărcinate sau a celor ce vor să rămână însărcinate este critică pentru prevenirea daunelor neurologice ale copiilor.

"Acest studiu este semnificativ pentru că majoritatea studiilor evaluează doar câte o chimicală la un moment; oricum, oamenii sunt expuşi la multe chimicale deodată, iar expunerile multiple ar putea fi dăunătoare chiar şi atunci când fiecare chimicală se află la un nivel scăzut", a spus dr. Eva Tanner, cercetătoare postdoctorandă la Department of Environmental Medicine and Public Health la Icahn School of Medicine, Mount Sinai, citată de sciencedaily.com.

Conform dr. Carl-Gustaf Bornehag, profesor la Universitatea Karlstad studiul arată că expunerea la combinaţii de chimicale în cazul produselor obişnuite ar putea afecta dezvoltarea cerebrală a copiilor şi că unele chimicale considerate a fi mai sigure, ca BPF, ar putea de fapt să nu fie mai sigure pentru copii.

Chimicalele interferează cu activitatea hormonală, chiar şi la niveluri scăzute. Studiile anterioare au legat numeroşi factori suspectaţi că ar afecta activitatea endocrină, inclusiv ftalaţii şi BPA, de dificultăţile de neurodezvoltare în cazul copiilor.

Unele din aceste chimicale traversează placenta în timpul sarcinii, expunând fetusul şi eventual cauzând daune în dezvoltare ireversibile. În timp ce oprirea expunerii la un poluant ar putea elimina efectele adverse pentru adulţi, expunerea în timpul perioadei critice a dezvoltării fetale ar putea fi permanentă, cu schimbări endocrine subtile cu potenţialul de a influenţa sănătatea la maturitate, au mai precizat autorii cercetării.

viewscnt