Studiu: Infecţiile în timpul sarcinii afectează dezvoltarea neuronală şi sunt asociate cu tulburările psihiatrice la copii

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit modul în care infecţiile grave ale mamei în timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea celulelor stem şi precursoarelor celulelor neuronale din creier.

Infecţiile severe în timpul sarcinii au fost conectate la o serie de afecţiuni psihiatrice prin diferite studii efectuate la oameni şi animale. Acum, noul studiu realizat pe şoarecii de laborator a arătat cum infecţiile afectează dezvoltarea neuronală a fătului.

Sănătatea mamei este foarte importantă pentru dezvoltarea creierului fătului în timpul sarcinii. Mulţi factori joacă roluri cheie pentru dezvoltarea creierului sănătos, inclusiv nutriţia, stresul, echilibrul hormonal şi sistemul imunitar al mamei.

S-a observat atât la oameni, cât şi la animale că infecţiile severe la mama gravidă sunt un factor de risc pentru dezvoltarea tulburărilor psihice, cum ar fi schizofrenia şi tulburările din spectrul autismului pentru urmaşi.

"Legătura a fost făcută în studiile la animale şi în studiile clinice de observaţie. Cu toate acestea, aceasta este prima dată când arătăm cum infecţiile în timpul sarcinii afectează dezvoltarea creierului şi pot duce la deficienţe cognitive. Este important că arătăm care paşi ai dezvoltării neuronale sunt efectiv afectaţi ", spune Konstantin Khodosevich, profesor asociat în Centrul de Cercetare şi Inovare în Biotehnologie (BRIC) de la Universitatea din Copenhaga, citat de sciencedaily.com.

Pe parcursului noului studiu, cercetătorii au constatat că răspunsul imunitar al mamei la infecţie a avut un efect care se întinde de la celulele stem şi celulele precursoare la celulele neuronale, ceea ce duce la perturbări profunde ale dezvoltării lor în creier.

Mai precis, a fost afectată dezvoltarea interneuronilor corticali GABAergic - clasă neuronală cheie care asigură inhibarea creierului. Efectul a fost imediat şi a cauzat tulburări grave de lungă durată, care au produs în timpul procesului de dezvoltare neuronală multiple modificări care afectează neuronii fătului pe tot parcursul dezvoltării lor de la momentul naşterii acestora şi până la momentul maturizării.

Mai mult, cercetătorii au concluzionat, de asemenea, că şoarecii nou-născuţi au prezentat simptome asemănătoare cu cele ale tulburărilor psihiatrice umane, inclusiv scăderea inhibiţiei presinaptice, interacţiuni sociale modificate şi declin cognitiv.

Una dintre principalele constatări ale studiului a fost descoperirea efectele infecţiilor în diferite momente ale sarcinii. În funcţie de momentul infecţiei, au fost afectate diferite celule precursoare şi, ca urmare, diferiţi neuroni.

Acest lucru înseamnă că momentul infecţiei este foarte important şi poate duce la rezultate diferite, în funcţie de stadiul dezvoltării creierului ceea ce determină complexitatea tulburărilor psihiatrice.

viewscnt