Studiu: Jocurile video îmbunătăţesc abilităţile sociale la copiii cu tulburări de spectru autist

Studiu: Jocurile video îmbunătăţesc abilităţile sociale la copiii cu tulburări de spectru autist

Intervenţiile bazate pe jocuri care necesită utilizarea tehnologiei s-au dovedit a facilita procesele de motivaţie şi învăţare la copiii cu tulburări de spectru autist, arată o nouă cercetare efectuată la Universitat Pompeu Fabra din Barcelona.

Comunicarea cu ceilalţi este una dintre cele mai mari dificultăţi pentru copiii autişti. Cererea de ajutor, iniţierea interacţiunii sociale şi împărtăşirea emoţiilor devin în cazul acestora abilităţi care necesită învăţare prin exerciţii şi terapie.

Cercetătorul Narcís Parés, membru al grupului de cercetare Cognitive Media Technologies din Departamentul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicării de la UPF, a realizat "Pico's Adventure", un joc video bazat pe metoda full-body interaction, care încurajează comunicarea socială între participanţi.

Jocul video încearcă să faciliteze interacţiunea socială a copiilor cu autism prin intermediul unei serii de experienţe distractive, de colaborare.

"Primele studii experimentale s-au dovedit eficiente ca o completare a terapiilor convenţionale. De atunci, Pico's Adventure a devenit un reper important în căutarea instrumentelor bazate pe tehnologia informaţiei pentru a promova comportamentul de interacţiune socială la copiii cu autism", a declarat Peres, citat de sciencedaily.com.

În noul studiu, 15 tineri de 4-6 ani diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist au participat la patru sesiuni în care au jucat cu jocul video "Pico's Adventure", dar şi alte jocuri, iar cercetătorii au studiat comportamentul participanţilor în conformitate cu o scară observaţională.

Această cercetare observaţională a urmărit să studieze conduitele de iniţiere a interacţiunii sociale folosind un joc video de interacţiune cu întregul corp comparativ cu numărul de comportamente de interacţiune socială care au loc în timpul unei activităţi de joc liber la copiii cu autism.

În acest caz, jocul liber a fost definit de cercetătorii ca jocul cu jucării (fotolii împingătoare, păpuşi, mingii etc.), singur sau cu un partener, fără niciun fel de îndrumări sau reguli.

Rezultatele au arătat că jocul video favorizează mai mult iniţierea interacţiunii sociale decât jocul liber, la copiii cu autism atunci când jucau singuri sau în perechi.

Mai mult, atunci când copilul se juca cu părinţii, jocul video s-a dovedit a fi la fel de eficient ca şi jocul liber în promovarea comportamentelor de iniţiere a interacţiunii sociale.

Jocul video s-a dovedit, de asemenea, mai eficient în reducerea comportamentelor repetitive şi îmbunătăţirea expresiei gestuale a copiilor.

Jocurile video ar putea fi considerate ca fiind un instrument adecvat pentru încurajarea comportamentului social, precum şi ca o completare a tratamentelor tradiţionale, dar "cercetări viitoare sunt necesare pentru a obţine date suplimentare care să susţină această ipoteză", se mai arată în concluziile studiului.

viewscnt