Persoanele cu o perspectivă pozitivă asupra vieţii au un risc mai scăzut de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral (AVC) şi au o speranţă de viaţă mai mare decât pesimiştii, sugerează un nou studiu realizat recent în Statele Unite.
Pentru analiză, cercetătorii au examinat datele din 15 studii cu un total de 229.391 de participanţi, care au fost urmăriţi în medie aproximativ 14 ani.
În această perioadă, persoanele cele mai optimiste au avut un risc cu 35% mai mic de a suferi de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accident vascular cerebral, şi un risc cu 14% mai mic de a deceda, decât cele mai puţin optimiste .
"Aceste rezultate sugerează că mentalităţile pozitive şi negative nu afectează doar calitatea vieţii, dar pot fi legate şi de sănătatea cuiva”, a spus dr. Alan Rozanski, autorul principal al studiului şi cercetător Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York, citat de Reuters.
Optimiştii au obiceiuri de sănătate mai bune care îi ajută să trăiască mai mult. Aceştia mănâncă mai bine, fac mai multe exerciţii fizice şi fumează mai puţin decât pesimişti, dar au şi abilităţi mai bune care-i ajută să fie proactivi în ceea ce priveşte sănătatea lor şi să gestioneze momentele grele, fără a apela la comportamente nesănătoase.
Dimpotrivă, pesimismul poate influenţa organismul prin creşterea inflamaţiei şi făcând oamenii mai susceptibili să dezvolte anomalii metabolice care pot reduce viaţa, se mai arată în concluziile cercetării.
În timp ce multe studii din ultimele decenii au legat tulburările de stres şi dispoziţie de un risc crescut de boli de inimă, rezultatele oferă noi dovezi că perspectivele oamenilor asupra vieţii pot afecta şi sănătatea inimii.
Zece dintre studiile din analiza actuală s-au concentrat pe legătura dintre optimism şi evenimente precum atacul de cord şi accidentul vascular cerebral, în timp ce nouă studii au analizat decesele din toate cauzele.
Pentru a evalua dacă participanţii au fost optimişti, multe dintre studii au utilizat un test de "orientare în viaţă” care le solicită oamenilor să răspundă la şase întrebări standard cu privire la gândurile lor despre viitor.
În analiza lor, cercetătorii au reţinut ca factori de risc pentru bolile de inimă şi moarte prematură, depresia şi inactivitatea.