Nivelul scăzut de oxigen în sânge este mai comun la copiii bolnavi decât s-a crezut anterior şi creşte semnificativ riscul de deces al copilului, a arătat o nouă cercetare condusă de doctorul pediatric Hamish Graham de la Murdoch Children's Research Institute, Australia.
Descoperirile ar putea încuraja personalul medical din ţările cu venit scăzut şi mediu, în special Africa, să sporească utilizarea instrumentelor de măsurare a oxigenului şi terapia cu oxigen.
Dr. Graham a lucrat cu colegii din Nigeria pentru a înregitra nivelurile de oxigen din sânge la peste 23.000 de copii din 12 spitale de dimensiuni medii.
”Nivelul de oxigen din sânge reprezintă cantitatea de oxigen purtată de celulele roşii sanguine din plămâni către restul corpului – oxigenul scăzut din sânge afectează celulele şi poate duce la deces. Studiul a arătat că unul din patru nou-născuţi şi unul din 10 copii din spital au avut un nivel scăzut de oxigen în sânge, iar aceşti copii au avut un risc de deces de opt ori mai mare în comparaţie cu cei cu un nivel normal de oxigen în sânge”, a explicat dr. Graham, citat de sciencedaily.com.
Nivelul scăzut este în particular comun la nou-născuţi, în special la cei născuţi prematuri sau cei cu naşteri dificile.
Cercetrea sugerează că o utilizare mai bună a monitorizării oxigenului şi terapei cu oxigen în primele 12 ţări cu cele mai ridicate rate de mortalitate din lume ar putea preveni până la 148.000 de decese cauzate anual de pneumonie în cazul copiilor.
Studiul reprezintă cel mai amplu raport asupra nivelurilor scăzute de oxigen din sânge la copii şi arată că sunt comune nu numai în cazul pneumoniei, dar şi în cazul altor afecţiuni.