Relaţiile tensionate cu părinţii, fraţii sau membrii familiei extinse pot fi mai nocive pentru sănătatea oamenilor decât o relaţie tulbure cu partenerul de viaţă, arată concluziile unui nou studiu publicat de American Psychological Association.
"Am descoperit că climatul emoţional al familiei a avut un efect mare asupra sănătăţii generale, inclusiv dezvoltarea sau agravarea afecţiunilor cronice, cum ar fi accidentul vascular cerebral şi migrenele. Spre deosebire de cercetările anterioare, care au descoperit că relaţiile intime au avut un efect mare asupra sănătăţii fizice, nu am obţinut aceleaşi rezultate", a declarat Sarah B. Woods, doctorand, profesor asistent de medicină la UT Southwestern Medical Center şi autor principal al studiului, citată de sciencedaily.com.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au folosit date de la 2.802 de participanţi la "Midlife Development" un sondaj american care a inclus un eşantion reprezentativ la nivel naţional de adulţi analizaţi din 1995 până în 2014. Trei runde de date au fost colectate, din 1995 până în 1996, din 2004 până în 2006 şi în perioada 2013-2014. Participanţii aveau vârsta medie de 45 de ani în timpul primei runde.
Sondajul a cuprins întrebări cu privire la nivelul de încordare existent în relaţiile de familie (de exemplu, "Fără a-l include soţul / partenerul tău, cât de des te critică membrii familiei tale?”, şi întrebări privind nivelul de sprijin din cadrul familiei (de exemplu, "Cât de mult te poţi baza pe [familia ta] pentru ajutor dacă ai o problemă serioasă? ”), precum şi întrebări care să ateste nivelul de încordare sau de sprijin existent în realţia cu partenerul de viaţă (de exemplu, "Cât de des se ceartă soţul sau partenerul cu ţine? sau "Cât de mult te apreciază soţul / partenerul tău? ”)
Sănătatea a fost măsurată folosind numărul total de participanţi cu afecţiuni cronice, cum ar fi accident vascular cerebral, migrene şi probleme de stomac, existente în cele 12 luni anterioare fiecăruia dintre cele trei etape de colectare a datelor.
De asemenea, participanţii şi-au evaluat starea generală de sănătate de la excelentă la precară la fiecare rundă.
În urma anlizelor, cercetătorii au descoperit că un grad de tensiune mai mare în relaţia
familială a fost asociată cu un număr mai mare de afecţiuni cronice şi o apreciere mai proastă a sănătăţii 10 ani mai târziu, în a doua şi a treia etapă de colectare a datelor.
"Comparativ, am constatat că un sprijin sporit al familiei în a doua rundă de colectare a datelor din 2004 până în 2006 a fost asociat cu o mai bună evaluare a sănătăţii 10 ani mai târziu”, a declarat la rândul său Jacob B. Priest, doctor, profesor asistent de educaţie la Universitatea din Iowa şi coautorul studiului.
Nu au existat efecte semnificative ale relaţiilor intime ale particianţilor asupra rezultatelor de sănătate ale acestora.
Cercetătorii afirmă că lipsa unor asocieri semnificative între relaţiile cu partenerul intim şi sănătatea ulterioară ar putea fi din cauză că aceste relaţii se pot rupe mai uşor, în timp ce oamenii sunt mai susceptibili să aibă asocieri mai lungi cu membrii familiei care nu le sunt soţi sau parteneri.
Având în vedere modificările relaţiilor dintre bărbaţi şi femei care nu se mai căsătoresc fiind cel mai des doar parteneri, a căsătoriilor care au loc din ce în ce mai târziu sau chiar deloc şi durata mai îndelungată şi, mai încărcată de emoţii a relaţiilor cu familia de origine, intensitatea emoţională a acestor relaţii poate fi mai mare, astfel încât au un efect mai crescut asupra sănătăţii şi bunăstării oamenilor, se mai afirmă în concluziile studiului.
Autorii consideră că din acest motiv furnizorii de îngrijiri de sănătate fizică şi psihică ar trebui să ia în considerare relaţiile de familie atunci când evaluează şi tratează pacienţii.