Virusul rujeolei poate afecta memoria imunitară a organismului, provocând aşa-numita amnezie imună. Prin protejarea împotriva rujeolei, vaccinul împiedică organismul să îşi piardă memoria imună şi îşi păstrează rezistenţa la alte infecţii.
În ultimii ani, dovezile au arătat că vaccinul împotriva rujeolei protejează de asemenea împotriva altor infecţii pe temen lung.
Cercetările anterioare au subliniat efectele amneziei imune şi au arătat că suprimarea imunităţii în urma infecţiei cu rujeolă ar putea dura până la trei ani.
Un studiu realizat de o echipă de cercetătorii de la Harvard Medical School, Brigham and Women Hospital şi Harvard T.H. Chan School of public Health a descris modul de funcţionare al amneziei imunitare.
Confom raportului din jurnalul ”Science”, virusul rujeolic elimină de la 11% la 73% din diverşi anticorpi ce protejează îmotriva tulpinilor virale şi bacteriene la care o persoană a fost anterior imună, de la la gripă şi herpes până la bacterii ce provoacă pneumonie şi infecţii ale pielii.
De exemplu, dacă o persoană a avut 100 de anticorpi diferiţi împotriva varicelei înainte de a contracta rujeola, în urma rujeolei ar putea rămâne doar 50, înjumătăţind protecţia împotriva varicelei. Acea protecţie ar putea scădea şi mai mult dacă unii din anticorpii pierduţi sunt anticorpi neutralizanţi.
Acesta este primul studiu care măsoară daunele imunitare cauzate de virus şi care subliniază importanţa prevenirii infecţiei cu rujeolă prin vaccinare, au afirmat cercetătorii.
”Ameninţarea rujeolei pentru oameni este mult mai mare decât ne-am imaginat anterior. Acum înţelegem că mecanismul este un pericol pe termen lung din cauza ştergerii memoriei imune, ceea ce demonstrează că vaccinul împotriva rujeolei este mult mai benefic decât am crezut anterior”, a explicat autorul senior Stephen Elledge, profesor de genetică şi medicină la Institutul Blavatnik de la Harvard Medical School şi Women's Hospital, citat de sciencedaily.com.
Descoperirea conform căreia rujeola epuizează repertoriile de anticorpi, eliminând parţial memoria imună la cei mai mulţi agenţi patogeni întâmpinaţi anterior, susţine ipoteza amneziei imune.
O lucrare efectuată de o echipă separată, publicată în ”Science Immunology”, a ajuns la concluzii complementare prin măsurarea modificărilor în celulele B cauzate de virusul rujeolic.
Cercetătorii au descoperit că cei care supravieţuiesc rujeolei îşi recapătă treptat imunitatea faţă de alţi viruşi şi bacterii pe măsură ce se expun din nou la acestea. Dar, deoarece acest proces poate dura şi ani de zile, oamenii rămân vulnerabili la complicaţii grave ale acestor infecţii.
Doctorii ar putea să ia în considerare consolidarea imunităţii pacienţilor ce se recuperează de la infecţia cu rujeolă printr-o nouă serie a tuturor vaccinurilor de rutină anterioare, cum ar fi împotriva hepatitei şi a poliomielitei.
”Revaccinarea după rujeolă ar putea ajuta la atenuarea suferinţei pe termen lung care ar putea provoca amnezia imunitară şi sensibilitata crescută la alte infecţii”, au scris autorii.
Una dintre cele mai contagioase bolii, rujeola, a ucis în medie 2,6 milioane de oameni anual înainte de a fi dezvoltat un vaccin, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Vaccinarea pe scară largă a diminuat numărul deceselor.
Cu toate acestea, lipsa accesului la vaccinare şi refuzul de vaccinare au făcut ca rujeola încă să afecteze peste 7 milioane de oameni şi să ucidă peste 100.000 anual în toată lumea, iar cazurile sunt în creştere, triplându-se la începutul anului 2019, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Aproximativ 20% din persoanele din SUA infectate cu rujeolă necesită spitalizare, iar unele au parte de consecinţe pe termen lung, inclusiv leziuni cerebrale şi pierderi de vedere şi auz.
Cercetările epidemiologice anterioare asupra amneziei imune sugerează că ratele de deces atribuite rujeolei ar putea fi chiar mai mari, reprezentând până la jumătate din toate cazurile de deces în cazul copiilor, atunci când cercetătorii au luat în considerare decesele cauzate de infecţii rezultate din efectele devastatoare ale rujeolei asupra imunităţii.
Noua descoperire a fost posibilă datorită instrumentului VirScan, dezvoltat de Elledge şi Tomasz Kula, doctorand în laboratorul lui Elledge, în 2015.
VirScan detectează anticorpii antivirali şi antibacterieni din sânge care rezultă din expunerile actuale la virusuri şi bacterii, oferind o imagine generală a sistemului imunitar.
Coautorul studiului Rik de Swart a adunat probe de sânge de la copiii nevaccinaţi în timpul unui focar de rujeolă din 2013 în Olanda. Pentru noul studiu, cercetătorii au folosit VirScan pentru a măsura anticorpii înainte şi la două luni după infecţie la 77 de copii din eşantioanele colectate de De Swart. De asemenea, cercetătorii au comparat măsurătorile cu unele de la 115 copii şi adulţi neinfectaţi.
Când au examinat un set iniţial din aceste probe, cercetătorii au descoperit o scădere dramatică a anticorpilor altor agenţi patogeni la copiii infectaţi cu rujeolă, ceea ce ”sugerează clar un efect direct asupra sistemului imunitar”.
”Aceasta a fost prima dovadă definitivă conform căreia rujeola afectează nivelurile de anticorpi, oferind un mecanism ce susţine amnezia imunitară”, a spus Elledge.
Apoi, în colaborare cu Diane Griffin de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, echipa a măsurat anticorpii în cazul a patru maimuţe macaci de laborator asemănătoare oamenilor, înainte şi la cinci luni după infecţia cu rujeolă. Acestea au prezentat o perioadă mai lungă post-infecţie în comparaţie cu cea din eşantioanele olandeze.
Similar cu descoperirile la oamenii, macacii au pierdut în medie 40-60% din anticorpii împotriva virusurilor şi bacteriilor la care au fost expuşi anterior.
Alte teste au relevat faptul că infecţia severă cu rujeolă a redus imunitatea generală a oamenilor mai mult decât infecţia uşoară.
Autorii subliniază că efectele observate în studiul din prezent au avut loc la copii anterior sănătoşi. Deoarece rujeola afectează mai mult copiii subnutriţi, gradul de amnezie imună şi efectele sale ar putea fi şi mai severe pentru populaţiile mai puţin sănătoase.
Cercetătorii au descoperit că inocularea cu vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) nu a afectat imunitatea generală a copiilor.
Asigurarea vaccinării împotriva rujeolei nu numai că ar ajuta la prevenirea celor 120.000 de decese care vor fi direct atribuite rujeolei în acest an, dar ar putea de asemenea să evite eventualele sute de mii de decese suplimentare atribuite daunelor asupra sistemului imunitar, au mai spus autorii.