Studiu: Sindromul de stres poost-traumatic asociat cu un risc mai crescut de accident vascular cerebral

Studiu: Sindromul de stres poost-traumatic asociat cu un risc mai crescut de accident vascular cerebral

Adulţii tineri ce suferă de sindromul de stres post-traumatic ar putea fi mai predispuşi să aibă un atac cerebral ischemic tranzitoriu sau un accident cerebral vascular major până la vârsta mijlocie, conform unei noi cercetări publicate în ”Stroke”, jurnal al American Stroke Association, o diviziune a American Heart Association.

”Accidentul vascular cerebral are un impact devastator asupra pacienţilor tineri şi familiilor lor, din care mulţi se străduiesc să facă faţă unor dizabilităţi pe termen lung, depresiei şi pierderilor economice în timpul celor mai productivi ani ai lor. 10-14% din accidentele ischemice au loc în cazul adulţilor cu vârsta între 18 şi 45 de ani şi încă nu înţelegem foarte bine factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral în cazul acestui grup de pacienţi”, a spus dr. Lindsey Rosman, autoare principală a studiului şi profesoară asistentă de medicină la University of North Carolina School of Medicine din Chapel Hill, citată de sciencedaily.com.

Cercetări anterioare au arătat că sindromul de stres post-traumatic creşte riscul de boli cardiace şi de accident vascular cerebral în cazul adulţilor mai în vârstă, dar acesta este primul strudiu ce a demonstrat o legătură între tulburările de stres induse de traume şi riscul de accident ischemic tranzitoriu şi accident vascular cerebral în cazul adulţilor tineri şi aflaţi la vârsta mijlocie, un grup de pacienţi ce a arătat o creştere semnificativă a numărului de accidente vasculare cerebrale în ultimii 10 ani.

Chiar dacă acest studiu a fost efectuat doar asupra veteranilor, sindromul de stres post-traumatic este o afecţiune mintală ce afectează aproape 8 milioane de adulţi din SUA şi în jur de 30% din veterani. Persoanele ce observă sau au parte direct de un eveniment traumatic, cum ar fi un viol, violenţă armată sau în masă, lupte militare sau un dezastru natural, ar putea dezvolta simptome pe termen lung de anxietate, evitare, hipervigilenţă, furie sau iritabilitate, flashback-uri şi coşmaruri.

Cercetătorii au analizat datele medicale de la mai mult de un milion de veterani tineri şi de vârsta mijlocie înregistraţi în serviciile de sănătate furnizate de Veterans Health Administation (majoritatea bărbaţi, vârsta între 18 şi 60, cu vârsta medie de 30 de anii ) şi care au făcut parte din conflictele recente din Iraq sau Afghanistan. Niciunul nu a experimentat în trecut vreun aaccident ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral.

În timpul celor 13 ani de urmărire, 766 de veterani au suferit un accident vascular ischemic şi 1.877 un accident vascular cerebral. Cercetătorii au mai descoperit că 29% au fost diagnosticaţi cu sindrom post-traumatic, iar veteranii cu sindrom de stres post-traumatic au fost de două ori mai predispuşi să aibă accident vascular ischemic, stresul, crescând riscul mai mult decât o fac alţi factori de risc cum ar fi diabetul sau apneea în somn.

Veteranii cu sindrom de stres post-traumatic au fost cu 62% mai predispuşi să facă un accident vascular cerebral, ceea a crescut riscul mai mult decît alţi factori nocivi din stilul de viaţă, cum ar fi obezitatea şi fumatul. Totodată pacienţii cu sindrom de stres post-traumatic au fost mai predispuşi să aibă comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul şi o activitate fizică scăzută, ceea ce creşte riscul de accident vascular cerebral. Chiar şi după ajustarea factorilor de risc, ca afecţiunile psihiatrice co-existente, ca depresia şi anxietatea, cât şi abuzul de droguri şi alcool, veteranii cu sindromul de stres post-trumatic tot au fost cu 61% mai predispuşi să facă accident ischemic tranzitoriu şi cu 36% mai predispuşi să facă un accident cerebral, în comparaţie cu veteranii fără această maladie. A existat o legătură mai puternică între stresul post-traumatic şi accidentul vascular cerebral în cazul bărbaţilor.

”Doctorii ar trebui să fie conştienţi că afecţiunile sănătăţii mintale, ca stresul posttraumatic, sunt din ce în ce mai prevalente printre adulţii tineri şi ar putea avea implicaţii majore asupra riscului de accident vascular cerebral”, a spus Rosman.

Chiar dacă studiul a arătat o relaţie puternică între sindromul de stres post-traumatic şi accidentul ischemic şi accidentul vascular cerebral timpuriu, nu a fost proiectat să dovedească dacă sindromul de stres post-traumatic cauzează afecţiunile. În plus, pentru că analiza a fost efectuată asupra veteranilor mai tineri, rezultatele ar putea să nu fie generalizate la non-veterani sau la adulţii mai în vârstă ce au mai mulţi factori de risc convenţionali pentru accidentul cerebral, ca fibrilaţia atrială şi insuficienţa cardiacă.

viewscnt