Analiza chimică a probelor de sânge, combinată cu un program de inteligenţă artificială, ar putea accelera diagnosticul tumorilor cerebrale, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie şi prezentat la Conferinţa de cancer NCRI din 2019.
Tumorile cerebrale tind să aibă simptome ambigue, cum ar fi dureri de cap sau probleme de memorie, iar o scanare a creierului este în prezent singura cale fiabilă de diagnosticare a acestora.
Cercetătorii susţin că testul lor, care funcţionează prin detectarea indicilor chimici vărsaţi de tumorile cerebrale în sânge, ar putea ajuta la îmbunătăţirea supravieţuirii pacienţilor, făcând diagnosticul mai rapid şi mai eficient.
"Tumorile cerebrale reduc speranţa de viaţă cu o medie de 20 de ani. Acesta este cel mai periculos dintre cancere. Ştim că 62% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în secţia de urgenţă, chiar dacă şi-au văzut medicul de mai multe ori înainte. Acest lucru se datorează faptului că diagnosticarea tumorilor cerebrale este atât de dificilă. O durere de cap ar putea fi un semn al unei tumori cerebrale, dar este mai probabil să fie altceva şi nu este practic să trimiţi o mulţime de oameni pentru o scanare cerebrală", a declarat dr. Paul Brennan, lector principal clinic şi neurochirurg la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, citat de sciencedaily.com.
Testul se bazează pe o tehnică deja existentă, numită spectroscopie în infraroşu, pentru a examina marcajul chimic al sângelui unei persoane, combinat cu un program de inteligenţă artificială care poate detecta indicii chimice care indică probabilitatea unei tumori cerebrale.
Cercetătorii au încercat noul test pe probe de sânge prelevate de la 400 de pacienţi cu posibile semne de tumoră cerebrală, care au fost programţi pentru o scanare a creierului la Western General Hospital din Edinburgh, Marea Britanie. Dintre acestea, 40 au fost ulterior descoperite că au o tumoră cerebrală.
Folosind testul, cercetătorii au putut identifica în mod corect 82% din tumorile cerebrale. Testul a fost, de asemenea, capabil să identifice corect 84% dintre persoanele care nu aveau tumori cerebrale, ceea ce înseamnă că a avut o rată scăzută de "falsuri pozitive.
În cazul celei mai frecvente forme de tumoră cerebrală, numită gliom, testul a fost exact în 92% din cazurile care aveau tumori.
Tehnica necesită doar o probă mică de sânge şi oferă potenţialul de a testa un număr mare de persoane cu simptome suspecte şi de a oferi cea mai bună indicaţie despre pacienţii care au nevoie de o scanare cerebrală urgentă. Acest lucru ar putea accelera diagnosticul, reduce anxietatea de aşteptare pentru teste şi poate duce la o tratare mai rapidă a pacienţilor, se arată în concluziile cercetării.
Următorul pas va fi testarea testului asupra a încă 600 de pacienţi, care au fost programaţi pentru o scanare cerebrală.
Cercetătorii susţin, de asemenea, că aceeaşi tehnică are potenţialul de a fi adaptată la alte tipuri de cancer dificil de diagnosticat, precum cancerul ovarian, pancreatic, intestinal şi de prostată.