Substanţele chimice industriale, care sunt utilizate în multe produse de consum, trec prin placentă în timpul sarcinii şi se acumulează în ţesuturile fetale. Cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia au identificat aceste substanţe în ficatul, plămânii şi creierul fetuşilor.
Grupul de substanţe PFAS (substanţe perfluoro-alchil) cuprinde mii de substanţe chimice, care, datorită proprietăţi lor de a fi rezistente la apă şi grăsimi, sunt utilizate pe scară largă în diverse domenii, de la tigăile antiaderente, la ambalaje de alimente şi de la haine, la agenţi de curăţare şi spume pentru stingerea incendiilor.
”Ne-am concentrat asupra a şase dintre aceste substanţe şi am constatat că toate apar în aceeaşi măsură în ţesuturile fetale ca şi în placentă. Atunci când copilul se naşte, are deja o acumulare a acestor substanţe chimice în plămâni, ficat, creier şi în alte părţi ale corpului”, a declarat pentru sciencedaily.com, Richelle Duque Björvang, de la Karolinska Institutet.
Nivelurile acestor substanţe au fost mai ridicate în ţesutul pulmonar şi ficat, în unele cazuri la fel de mari ca la adulţi şi cel mai scăzut în creier. Studiul a inclus probele de ţesut din 78 de embrioni şi fetuşi în vârstă de 7 până la 42 de săptămâni, proveniţi din Suedia şi Danemarca.
Acumularea de substanţe chimice a fost, de asemenea, mai mare la fetuşii masculi decât la femei.
Dintre cele şase substanţe studiate două au fost PFOS şi PFOA, care sunt cele mai cunoscute. PFOS a fost interzisă de UE în 2008, iar la începutul anului, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară şi-a revăzut evaluarea faţă de PFOS şi PFOA şi a redus aportul zilnic tolerabil de mii ori.
Substanţele perfluoro-alchil au fost utilizate de la începutul anilor 1900 şi sunt omniprezente în mediul nostru.