Supravieţuitorii cancerului sunt mai degrabă optimişti în privinţa schimbărilor din viaţa lor, arată un studiu realizat în SUA

Supravieţuitorii cancerului sunt mai degrabă optimişti în privinţa schimbărilor din viaţa lor, arată un studiu realizat în SUA

La doi ani după diagnostic, supravieţuitorii cancerului la sân au de patru ori mai multe gânduri pozitive decât negative despre schimbările pe care le-au experimentat din cauza bolii, arată un nou studiu realizat în Statele Unite.

Pacienţii ce au trecut printr-un program de intervenţie psihologică dezvoltat special pentru ei au raportat chiar mai multe schimbării pozitive în viaţă decât alţii.

”Rezultatele au arătat optimismul majorităţii oamenilor care au avut cancer. Unii oamenii vor să eticheteze supravieţuitorii cancerului ca fiind traumatizaţi pe viaţă. Acest lucru nu este corect. În schimb, indivizii sunt optimişti. Am aflat că majoritatea pacienţilor din studiul nostru au găsit o cale de a face limonadă din lămâi, în special cei care au participat la programul nostru de intervenţie”, a spus Barbara Andersen, co-autoare a studiului şi profesoară de psihologie la The Ohio State University, citată de sciencedialy.com.

Rezultatele lor vor apărea în ediţia din martie 2019 a jurnalului ”Health Psychology”.

Studiul a implicat 160 de femei ce au fost diagnosticate cu cancer la sân în stadiul II sau III şi au fost tratate la Ohio State's Arthur G. James Cancer Hospital sau de alţi doctori în zona Columbus.

Toate participantele au făcut parte din ”Stress and Immunity Breast Cancer Project”, ce a examinat eficienţa unui program de intervenţie psihologică proiectat la Ohio State pentru a ajuta pacienţii cu cancer la sân să facă faţă provocărilor bolii şi pentru a testa dacă intervenţia a redus riscul recurenţei.

O cercetare publicată anterior de Andersen şi colegii săi a arătat că intervenţia într-adevăr a redus riscul recurenţei cancerului.

În acest studiu, au fost studiate 85 de femei ce au primit intervenţie psihologică, împreună cu 75 de femei în grupul de control ce au fost urmărite şi evaluate.

Informaţii pentru acest studiu au fost colectate la doi ani după ce pacientele au fost diagnosticate şi aproximativ la un an după ce au dus la sfârşit tratamentul pentru cancer. Majoritatea au primit chimioterapie combinată sau nu cu terapie cu radiaţii şi hormonală.

Cercetătorii au rugat supravieţuitoarele să facă ceva ce nu a mai fost folosit într-un studiu asupra cancerului. Participantele au completat o ”listă de gânduri” în care au scris modurile în care li s-a schimbat viaţa ca rezultat al diagnosticului cu cancer şi al tratamentului. Au scris schimbările în şapte categorii, inclusiv ”relaţii apropiate” şi ”echilibru în viaţă”. Apoi, au etichetat fiecare schimbare ca fiind pozitivă, negativă, sau neutră.

În total, cele 160 de participante au notat 998 de schimbări în viaţă, iar numărul celor etichetate pozitiv a fost de patru ori mai mare decât al celor etichetate negativ, au arătat descoperirile.

Supravieţuitoarele cancerului ce au trecut prin programul de intervenţie au fost în special pozitive. În medie, au notat 13 schimbări pozitive pe care le-au întâmpinat, în comparaţie cu 10 schimbări pozitive ale femeilor din grupul de control.

Nu au existat diferenţe semnificative între cele două grupuri în ceea ce priveşte numărul schimbărilor negative sau neutre pe care le-au notat.

Supravieţuitoarele cu cele mai negative gânduri au fost în general cele care au raportat cele mai ridicate niveluri de stres şi simptome depresive atunci când au fost diagnosticate pentru prima dată.

Datele scot la iveală una din cele mai mari probleme ale pacienţilor cu cancer de atunci este una care nu a fost recunoscută până recent. Problemele financiare şi în legătură cu locul de muncă au reprezentat una din puţinele categorii de schimbări completate de paciente ce au avut mai multe răspunsuri negative decât pozitive.

viewscnt